GroenLinks creëert zijn eigen Omtzigtje

De wandelgangen

Liesbeth van Tongeren gaat het gevecht aan nu zij bij GroenLinks op een onverkiesbare plaats staat.

Warm aanbevolen

wandelgangen logo oor

„Een gedreven parlementariër”, „zichtbaar op alle niveaus” en „deskundig woordvoerder op het gebied van milieu en duurzaamheid”. Aldus het oordeel van de kandidatencommissie van GroenLinks over Kamerlid Liesbeth van Tongeren. In 2012, wel te verstaan, in aanloop naar de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Gek genoeg staan deze complimenten bij de rapportage die afgelopen zondag verscheen, toen GroenLinks de conceptkandidatenlijst voor de komende verkiezingen presenteerde.

Koud afgeserveerd

Daarbij bleek dat de huidige kandidatencommissie totaal anders over Liesbeth van Tongeren denkt. Ze is immers níét voorgedragen. Motivatie: het dossier duurzaamheid, milieu en energie „is in de afgelopen jaren weliswaar goed bediend, maar het moet beslist nog veel beter kunnen”. In de top-10 staat nu een andere ‘groene’ kandidaat: Suzanne Kröger. Zij is eveneens afkomstig van Greenpeace – Van Tongeren was ooit haar directeur.

Lees ook: Kamerlid Van Tongeren niet op kandidatenlijst GroenLinks

Kille revanche?

Waar Van Tongeren vrijdag via Facebook nog wat gelaten reageerde op haar aanzegging, is ze nu vast van plan terug te vechten. Gesteund door tientallen adhesiebetuigingen zal ze bij het komende ledenreferendum proberen alsnog een verkiesbare plaats te krijgen – geïnspireerd door CDA’er Pieter Omtzigt, die dat in 2012 succesvol deed. Hij wist destijds veel stemmers uit zijn regio, Twente, te verzamelen. Ook Van Tongeren groeide daar op. De spontane acties op de sociale media – #ProLiesbeth; Zet Liesbeth bovenin! – lijken enig effect te hebben. Lokale afdelingen van vier provincies hebben al hun steun voor Van Tongeren uitgesproken.

Is het een kansrijke missie? Om via het referendum op een hoge plek te komen, zal Van Tongeren meer dan 50 procent van de stemmen moeten winnen; GroenLinks heeft bijna 23.000 leden. In potentie is Van Tongeren best een stemmenkanon. In 2012 kreeg ze immers ruim 10.000 voorkeurstemmen, veel meer dan de huidig partijleider Jesse Klaver en zijn voorganger Bram van Ojik bij elkaar.