Gezonder leven na DNA-test op maat

Meer dan een beetje spuug heeft Berry Kriesels (32) van klanten niet nodig. Uit het DNA weet zijn bedrijf Omnigen een schat aan informatie te winnen. De spelers van een Rotterdamse eredivisieclub doen daar al hun voordeel mee. Personeel van een pensioenuitvoerder vond vorig jaar een test in zijn kerstpakket.

Voor Kriesels is het een toekomstideaal: zorgverzekeraars die dergelijk DNA-onderzoek vergoeden. Daarmee kun je in zijn ogen veel narigheid voor zijn.

Vandaar dat Omnigen, gevestigd in de Science Tower, persoonlijk advies geeft gericht op levensstijl en voeding. Een extern lab voert de genetische analyses uit. Daar wordt gekeken naar zaken als de elasticiteit van spieren en pezen, aanleg voor obesitas of genen die kunnen leiden tot botbroosheid.

Klanten zijn topsporters, zoals profvoetballers en Olympische roeiers. Volgens Kriesels raken ook hr-afdelingen van grote ondernemingen geïnteresseerd. Immers, wie gezond leeft, is minder vaak ziek en leeft langer. Soms blijkt meer vitamine D in het dieet voldoende. Een ander krijgt te horen dat er meer aanleg is voor duursport dan krachtsport.

Zijn aanpak komt de afgestudeerde bio-informaticus weleens op kritiek te staan „dat wij ongefundeerde uitspraken doen.” Volslagen onzin, stelt de ondernemer, wiens bedrijf zeven medewerkers telt. „Wetenschappelijk onderzoek is onze basis. Daarmee beoordelen we of iemand ergens een verhoogde aanleg voor heeft.”

Om de gevoelige informatie niet in verkeerde handen te laten vallen, ontvangt Omnigen versleutelde gegevens vanuit het lab. Die worden bewaard op beveiligde servers. Ook de anonimiteit is gewaarborgd, stelt hij. Elke profvoetballer heeft bijvoorbeeld een unieke code. De clubarts weet welke namen daarmee corresponderen. „We gaan je DNA-profiel echt niet aan de baas geven.”

Twee jaar geleden werd Omnigen financieel op gang geholpen door familie en bekenden van Kriesels. Daarna volgde een subsidie van het Rijk van bijna twee ton. In 2017 moet voor het eerst winst gedraaid worden. Grootste uitdaging is vooralsnog het aantrekken van nieuw groeikapitaal.