Geen misdrijf bij vermissing Sam en Femke

De 16-jarige Sam en Femke verdwenen vorige week, maar werden afgelopen zaterdag in zijn bijzijn gevonden in Albufeira.

Foto Lex van Lieshout/ANP

De twee meisjes uit Bergen op Zoom die eerder als vermist waren opgegeven en in Portugal opdoken, zijn niet ontvoerd. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na gesprekken met de twee nadat zij terugkwamen in Nederland. Ze zijn uit eigen beweging op het vliegtuig gestapt. De man die in Portugal was opgepakt omdat hij betrokken zou zijn bij hun vermissing - en om wiens uitlevering was gevraagd - gaat vrijuit. Hij blijft wel onderdeel van het onderzoek en zal nog worden gehoord.

De twee 16-jarige meisjes werden een week geleden als vermist opgegeven, maar afgelopen weekend teruggevonden in Albufeira. Ze bleken in Eindhoven het vliegtuig naar de Spaanse stad Malaga te hebben genomen. Hun families startten daarop een zoektocht met de Nederlandse en Spaanse politie een zoektocht. De meisjes waren in het bijzijn van de man toen ze werden teruggevonden.

Ouderlijk gezag

Tegen de man was een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Hij werd verdacht van het onttrekken van de twee aan het ouderlijk gezag. De man is maandag door de rechtbank in Portugal op vrije voeten gesteld. De rechtbank wees het verzoek van Nederland om hem uit te leveren af, zo schrijft het OM:

“In Portugal is onttrekking aan het ouderlijk gezag geen strafbaar feit op grond waarvan uitlevering plaats kan vinden en van een ontvoering is geen sprake, vond ook de Portugese rechter.”

Het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant verdenkt de man inmiddels niet meer van onttrekking aan het ouderlijk gezag en ook niet van ontvoering.

Politie en OM willen graag nog wel meer duidelijkheid over wat er in Spanje en Portugal precies is gebeurd. Daarom zal het onderzoek nog worden voortgezet.