Extreem-rechtse sympathieën

Moordenaar van Lagerhuislid Jo Cox levenslang de cel in

Een jury heeft Thomas Mair (53) schuldig bevonden aan de moord op het Britse Labour-parlementslid Jo Cox (41). Die vond plaats op 16 juni, een week voor het referendum over de Brexit. Mair krijgt een levenslange gevangenisstraf, zonder kans op vrijlating. Mair bekende tijdens het proces niet dat hij schuldig is aan de moord, maar verdedigde zich evenmin. De man is ook schuldig bevonden aan verboden wapenbezit en het verwonden van de 77-jarige Bernard Kenny, die Cox te hulp probeerde te schieten. Tijdens zijn daad riep Mair: „dit is voor Groot-Brittannië”, „hou Groot-Brittannië onafhankelijk” en „Groot-Brittannië eerst”. Hij had extreem-rechtse sympathieën, zo is op foto vastgelegd dat hij de Hitlergroet bracht en werd in zijn huis nazi-propaganda gevonden. (AP)