Europarlement voor pauze in gesprekken met Turkije

Het parlement stemde zoals verwacht voor een oproep om de EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije te bevriezen.

De Turkse president Erdogan.
De Turkse president Erdogan. Foto Adem Altan/ AFP

Het Europees Parlement heeft zich donderdag zoals verwacht geschaard achter een oproep om de Turkse toetredingsonderhandelingen tot de Europese Unie te bevriezen. Met de motie roepen de europarlementariërs de Europese Commissie en regeringen van de lidstaten op om de gesprekken in ieder geval tijdelijk te staken vanwege de Turkse reactie op de mislukte couppoging afgelopen juli.

Twitter avatar Europarl_EN European Parliament Freeze EU accession talks with Turkey until it halts repression, say MEPs Read → https://t.co/aGQAvmsyU5 https://t.co/rffuZvWBrC

In nasleep van de verijdelde staatsgreep werden meer dan honderdduizend ‘tegenstanders’ gearresteerd of ontslagen, onder wie duizenden ambtenaren, leraren en politiemensen. Op de zuivering was veel kritiek vanuit Europa. Het parlement noemt de acties in de oproep “disproportionele onderdrukkende maatregelen”:

“Turkije is een belangrijke partner van de EU, maar als je partners bent, moet de wil om samen te werken wel van twee kanten komen (…) Turkije toont daartoe niet de noodzakelijke politieke wil aangezien de acties die de regering uitvoert, Turkije verder vervreemden van het Europese pad.”

Het parlement wil de onderhandelingen nog niet definitief opzeggen, maar is van mening dat dat wel moet gebeuren als het land de doodstraf opnieuw invoert. De oproep is daarom ook niet-bindend.

Lees ook: Europa heeft even genoeg van Turkije

EU verdeeld over reactie op Turkije

Regeringen van de lidstaten en Europese politici als EU-buitenlandchef Federica Mogherini willen de mogelijkheid tot Turkse toetreding openlaten vanwege de geopolitieke rol die het land speelt bij de bestrijding van de vluchtelingencrisis. De Europese Unie sloot eerder dit jaar een deal met Ankara waarin is afgesproken dat het land illegale vluchtelingen terugneemt die in Griekenland zijn aangekomen. In ruil neemt de EU legale vluchtelingen op uit Turkije. Ook bij de bestrijding jihadisme wordt Ankara als een noodzakelijke partner gezien

Het Europees Parlement is echter in meerderheid van mening dat het de eigen waarden niet te grabbel moet gooien in ruil voor samenwerking. De Nederlandse politica Kati Piri, die namens de PvdA in Brussel zetelt, is van mening dat de onderhandelingen pas weer moeten worden opgestart als Erdogan de kort na de couppoging afgekondigde noodtoestand opheft:

“Turkije slaat zelf de deur dicht. De afgelopen drie jaar zien we Turkije steeds verder afzakken.”

VVD-politicus Hans van Baalen stemde tegen de motie, omdat hij de vluchtelingendeal niet op het spel wil zetten.

Erdogan zelf liep woensdag al vooruit op het besluit van het Europees Parlement. “Wat het resultaat ook is, de stemming heeft in onze ogen geen waarde.”