Een zwaar beroep

Men vraagt weleens of hij niet zelf wijn wil telen. Nee.

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld of ik niet zelf een wijngoed wil hebben. Wat mij betreft zijn er verschillende, uiterst moverende redenen om dat niet te doen. Zo ontbeer ik de onmisbare groene vingers. Een bos bloemen schuin afsnijden lukt mij nog net. Maar de moestuintjes die Albert Heijn bij wijze van promotie weggaf, kreeg ik niet aan de praat. De repliek dat ik de zorg van de wijngaarden en het wijn maken toch ook aan een ander kan overlaten, zou mij slechts in een rol van ondernemer manoeuvreren. Maar dan koop ik liever wijn dan dat ik het probeer te verkopen. Ter illustratie: in de wijnwereld doet de grap de ronde dat op de vraag: „Weet je hoe je met wijn een klein fortuin kunt maken” het antwoord luidt: „Dan moet je met een groot fortuin beginnen.” De (financiële) inspanningen zijn enorm, en de marges zijn klein. Bovendien is de concurrentie moordend. Tijdens de gevechten om een schap-positie bij super of wijnspeciaalzaak wordt geen middel geschuwd (vooral de prijstang is een machtig wapen), maar soms vinden de schermutselingen al op het domein plaats.

Een mix van jalousie de métier en een fikse dosis vreemdelingenhaat leidde ooit tot de vernieling van een deel van de wijngaarden van Château Giscours in Margaux, in het bezit van onze landgenoot Eric Albada Jelgersma. En ook onze eigen Rutger Grijseels ziet niet louter blije gezichten in Uzès waar hij wijngaardeniert. Toen ik hem tijdens het doorproeven van zijn nieuwe oogst sprak, informeerde ik naar de waardering die hij, vanwege zijn inspanningen om de streek een kwalitatiever imago te geven, ongetwijfeld genoot van de lokale wijnbouwers. „Mocht ik ooit onder mijn tractor komen dan zal het gros staan te dansen op mijn graf”, grinnikte hij echter. Om vervolgens nog wat van zijn Domaine Saint Martin 2015 ‘Cuvée Angelique’ in te schenken.

Deze rode Côtes du Rhône verkoopt hij hier bij HEMA, de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij. Daarbij heeft hij deze vernoemd naar zijn eveneens Nederlandse vrouw. Wellicht doet Grijseels er verstandig aan om bodyguards te nemen.