Eemshaven

Vastgoedman vervolgd voor omkopen Google

Het Openbaar Ministerie vervolgt de bekende vastgoedondernemer Rudy Stroink en zijn echtgenote voor het omkopen van een directeur van technologiebedrijf Google. Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag. Met zijn vastgoedbedrijf TCN zou Stroink 1,7 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald om een datacentrum van Google naar de Groningse Eemshaven te halen: een project van 600 miljoen euro. Het datacentrum wordt op 6 december geopend door minister Kamp (Economische Zaken). Het OM wil niet bevestigen dat het gaat om Stroink en diens echtgenote, maar zegt wel dat het gaat om „twee natuurlijke bedrijven en personen die verdacht worden van het betalen van steekpenningen voor een bedrag van 1,7 miljoen euro aan een Amerikaans rechtspersoon”. Deze betalingen zijn volgens het OM verhuld in de bedrijfsadministratie. (NRC)