Duitsland

EP-voorzitter Schulz stopt om rol in Berlijn te spelen, onduidelijk of hij SPD-kanselier wil zijn

Duitsland Martin Schulz zou een geduchte tegenkandidaat kunnen zijn voor Angela Merkel in de strijd om het bondskanselierschap.

Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, stapt over naar de Duitse politiek. Maar hij laat in het midden of hij kandidaat van de SPD voor het bondskanselierschap wil zijn en daarmee een geduchte tegenstander voor kanselier Angela Merkel. Schulz (60) maakte zijn vertrek uit Brussel donderdag bekend. Hij wil in de Bondsdag gekozen worden bij de verkiezingen van najaar 2017. Hij zal dan de landelijke lijst aanvoeren van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. „Ik zal op nationaal niveau voor Europa blijven strijden”, verklaarde hij tegenover journalisten in Brussel. Ook vicekanselier en voorzitter Sigmar Gabriel geldt als grote kanshebber voor die positie en de burgemeester van Hamburg, Olaf Scholz, wordt ook genoemd. (NRC)