Onverwacht drukste spits in jaren op Nederlandse snelwegen

Het is de drukste spits van het jaar en de ergste ‘droge’ spits tot nu toe, zegt de Verkeersinformatiedienst. Er stond meer dan 600 kilometer file.

ANP/Olaf Kraak

De spits van donderdagavond blijkt de drukste sinds de ‘sneeuwfile’ van 2013, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). De drukte kwam voor de dienst als een complete verrassing. De files zijn te wijten aan een groot aantal ongelukken op de weg. De VID schrijft:

“We zijn met stomheid geslagen. Op het hoogtepunt van de avondspits telde de VID 618 kilometer file op de Nederlandse snelwegen. Daarmee is het sowieso de drukte spits van het jaar en de drukste spits sinds 15 januari 2013 (sneeuw).”

Het is zelfs de drukste spits zonder regen- of sneeuwval die de VID registreert sinds de dienst in 2001 is opgezet. Rond 17.00 uur telde de VID al in totaal 400 kilometer aan files. Op het hoogtepunt om 17.45 stond er op de snelwegen meer dan 600 kilometer file. Pas om 20.15 loste de laatste grote file op. Toen stond het verkeer nog wel stil op de A4 bij Amsterdam en de A28 bij Utrecht.

Lees ook: De welvaart groeit dus de file is terug

Tot donderdagavond werd de file van 1 november gezien als de langste van dit jaar. Toen stond het verkeer over ruim 550 kilometer stil.

Volgens de VID zijn de vele ongelukken vooral te wijten aan de laagstaande zon. Die zou er voor hebben gezorgd dat het op de routes van west naar oost vaak mis ging. De ANWB houdt overigens een iets andere telling bij: zij kwamen voor de donderdagavondspits uit op 789 kilometer file, wat genoeg is voor een plaats in de top vijf van dit jaar.

Er vonden onder andere op de A50 bij Sint-Oedenrode en de A73 bij Roermond ook ongelukken plaats. Voor een ongeval op de A50 bij Ewijk moest zelfs een traumahelicopter worden opgeroepen. Vlakbij Den Dolder raakte een chauffeur bekneld bij een vrachtwagenongeluk.