Disneyland Parijs was doelwit verijdelde aanslag

De terreurverdachten, die dit weekeinde zijn opgepakt, hadden het ook gemunt op cafés en metrostations.

Foto ANP

De zeven mannen die vorig weekeinde in Frankrijk werden gearresteerd wegens verregaande plannen voor een aanslag, hadden het onder meer gemunt op Disneyland Parijs en de kerstmarkt op de Champs-Élysées. Dat meldt de Franse radiozender RTL op gezag van de politie.

Tijdens een persconferentie maandag kon de minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, nog niet zeggen wat het doelwit was van de terreurverdachten. Wel bleek toen dat vijf van de arrestaties werden verricht in Straatsburg, de andere twee in Marseille. De verdachten zijn mannen van Franse, Marokkaanse en Afghaanse komaf, allemaal tussen de 29 en 37 jaar oud. Twee verdachten zijn inmiddels alweer vrijgelaten, omdat zij niets met de plannen van de aanslagen te maken hadden.

De verdachten zouden plannen hebben om op 1 december een aanslag te plegen op Disneyland Parijs. Dat blijkt uit verhoren en verkregen informatie op smartphones. Daaruit blijkt ook dat naast de kerstmarkt en Disneyland Parijs via internet nog op acht locaties was gezocht om aanslagen te plegen. Onder meer bij het politiehoofdkwartier aan de Quai des Orfèvres aan de Seine, het metrostation Charonne en cafés in het 20ste arrondissement.

Terug uit Syrië

Begin deze week berichtte verschillende Franse kranten al dat de verdachten recentelijk teruggekeerd waren uit Syrië en dat de politie ze al enkele weken in de gaten hield. De mannen zouden mogelijk banden hebben met de terroristen die in 2015 een aanslag pleegden op muziekpodium Bataclan.

Lees ook: Waarom is Frankrijk steeds doelwit?

De Franse autoriteiten hebben dit jaar 418 mensen gearresteerd in verband met terroristische activiteiten, zo liet de minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve maandag tijdens de persconferentie weten.