Manon Flier kiest voor het beachvolleybal

Manon Flier is de nieuwe partner van de ervaren beachvolleybalster Marleen van Iersel. Flier komt vanuit de zaal.

Manon Flier in actie met het Nederlands volleybalteam tegen Cuba in 2010.
Manon Flier in actie met het Nederlands volleybalteam tegen Cuba in 2010. Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een terugkeer als volleybalster na haar moederschap stond al voor de bevalling van dochter Milou in juli vast. Maar dat Manon Flier (32) heeft gekozen voor het strand en niet voor een vervolg van haar carrière in de zaal is verrassend.

Donderdag werd bekend dat Flier de nieuwe partner is van de ervaren beachvolleybalster Marleen van Iersel. Flier neemt de plaats in van Madelein Meppelink met wie Van Iersel brak nadat ze tot beider frustratie strandde in de achtste finales van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Tegen de achtergrond van haar lange, internationale en succesvolle periode als zaalvolleybalster en haar volslagen gebrek aan ervaring in het beachvolleybal is Fliers keus gewaagd. Ze was in de zaal een grote speelster, van wie nog maar moet worden afgewacht of dat ook in het zand geldt. Maar een belletje van Van Iersel – ‘kom je buiten spelen?’ – trok haar over de streep.

De ervaring van onder anderen haar echtgenoot Reinder Nummerdor leert dat topspelers de overgang van zaal naar strand doorgaans goed verteren, maar dat ook ingrijpende aanpassingen worden verlangd. Het is evident dat de loopbaan van haar man Flier mede tot haar keus heeft geïnspireerd. Bovendien kan hij als geen ander beoordelen of zijn vrouw een kans van slagen heeft.

Reserve

Naast de adviezen van Nummerdor heeft ook haar perspectief in de zaal tot de nieuwe stap geleid. Flier is op clubniveau nog wel goed genoeg voor de top, maar bij het Nederlands team is ze als diagonaalspeelster voorbijgestreefd door Lonneke Slöetjes. Flier moest op het EK, vorig jaar in Nederland, al genoegen nemen met de rol als reserve. Dat is niet wat Flier als afronding van haar carrière voor ogen heeft. Op haar leeftijd wil ze spelen. En die kans heeft ze als beachvolleybalster volop.

Daarnaast heeft Flier nog een goede reden om voor het zand te kiezen: de Olympische Spelen. Een decennium lang heeft ze in de zaal plaatsing voor de Spelen hartstochtelijk nagejaagd en steeds ging het op de valreep mis. Een frustratie is misschien te sterk uitgedrukt, maar een litteken heeft dat gemis zeker achtergelaten. En Reinder Nummerfor heeft van nabij laten zien dat de olympische route via het strand reëel en kansrijk kan zijn. De speelster met 430 interland op haar naam denkt daarom al heel voorzichtig aan Tokio 2020.