‘De populariteit van Rotterdam moet worden afgeremd’

Stelling van de week Amsterdammers verhuisden naar Rotterdam omdat ze geen huis meer konden vinden, maar nu stijgen ook hier de huizenprijzen.

Het vorige week verschenen boek Help, we zijn populair! bevat verhalen over de renaissance die Rotterdam de afgelopen vijf jaar doormaakte. De populariteit van Rotterdam brengt bezoekers uit de hele wereld naar de stad – toerisme is voor Rotterdamse begrippen een nieuw fenomeen. Op Rotterdamse verjaardagen wordt gegniffeld over Amsterdammers die in de straat kwamen wonen omdat ze in de hoofdstad geen huis meer konden vinden, maar intussen stijgen ook hier de huizenprijzen.

„De aanblik van de nieuwe binnenstad en de opgeknapte wijken eromheen doet sommige Rotterdammers in nostalgie vervallen,” stellen Eeva Liukku en Sereh Mandias (Zie Opinie, pagina 7) in het voorwoord van het boek. De stelling van deze week is: ‘De populariteit van Rotterdam moet worden afgeremd om Amsterdamse taferelen te voorkomen.’ Onder Amsterdamse taferelen is te verstaan: een binnenstad die zucht onder de stroom toeristen, een burgemeester die toeristen smeekt om uit te wijken naar… Rotterdam.

Wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, Werkgelegenheid en Economie): „Het klopt dat Rotterdam steeds populairder wordt. Dat is goed voor de economie en het levert banen op. Rotterdam staat op de kaart. Dat merken wij door een stijgend aantal toeristen, maar ook aan het aantal mensen en bedrijven dat zich in Rotterdam vestigt. Het toerisme stijgt ongeveer tien procent per jaar. Dat kunnen we nog wel wat jaren volhouden totdat een situatie zoals in Amsterdam ontstaat.”

Ron Voskuilen, directeur van Rotterdam Partners, het gemeentelijke bureau voor stadsmarketing: „Rotterdam zit in de lift als toeristische bestemming en daar zijn we ontzettend blij mee. We zien dat de stad meer bezoekers, meer bedrijven, meer bewoners en meer studenten trekt. Dat is goed voor de economie en de werkgelegenheid in Rotterdam. Het toerisme alleen al is goed voor zo’n 18.000 banen. Daar profiteren Rotterdammers van. We hebben als stad nog ruimte genoeg om bezoekers te ontvangen. Amsterdamse taferelen zijn echt niet aan de orde. Als je alleen al naar de cijfers kijkt dan zijn er in Amsterdam 750 procent meer toeristen dan in Rotterdam. Wij groeien tussen de tien en twaalf procent per jaar en we hebben twee keer zoveel ruimte in deze stad. Kortom: wij moeten ongeveer honderd jaar met deze groeicijfers vooruit om Amsterdam ook maar enigszins te benaderen. Ik zie dat nooit gebeuren.”