Ajax met sterk verjongde ploeg naar groepszege

Ajax is met de 2-0 zege op Panathinaikos winnaar van poule G in de Europa League geworden.

Doelpuntenmakers Kenny Tete en Lasse Schone van Ajax vieren de 2-0 overwinning.
Doelpuntenmakers Kenny Tete en Lasse Schone van Ajax vieren de 2-0 overwinning. Foto Olof Kraak / ANP

Met 2-0 zege op Panathinaikos heeft een sterk verjongde gelegenheidsploeg van Ajax zich donderdagavond tot winnaar van poule G in de Europa League gevoetbald. De doelpunten in de Arena waren van Lasse Schöne en Kenny Tete in een wedstrijd die een Europees debutantenbal werd voor liefst vier Ajacieden. Met name in de tweede helft speelde de B-garnituur een uiterst volwassen wedstrijd, daarmee de breedte van de selectie nog maar eens aangetoond is.

Panathinaikos, al lang niet meer de Europese (sub)topper van weleer, had weinig te zeggen in het Europa League-duel dat voor de Grieken nog wel van belang was. Ajax had zich reeds geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League, dus had Peter Bosz er maar een potje van gemaakt om de eer van de natie en de punten op coëfficiëntenranglijst van de UEFA. De reserves van Ajax kweten zich van hun taak.

Bosz bedacht een basiself die op acht plekken gewijzigd was ten opzichte van de vaste ploeg die de afgelopen maanden onverslaanbaar is gebleken in Nederland en Europa. Matthijs de Ligt, Abdelhak Nouri en (invallers) Pelle Clement en Frenkie de Jong hadden hun Europese debuut – de eerste is zelfs de jongste Europese debutant ooit voor Ajax met een leeftijd van 17 jaar en 104 dagen.

Het was niet eens de tweede keus die Bosz het veld instuurde, want die tweede keus heeft zich de afgelopen weken onmogelijk gemaakt. Anwar El Ghazi, Numanja Gudelj en laatstelijke Riechedly Bazoer zijn om disciplinaire redenen verstoten. Bazoer was deze week de derde ontevreden Ajacied in een maand die zich niet langer wilde voegen naar Bosz’ wil. Na een griepje dacht hij maandag gewoon met de groep mee te trainen, maar “zo werkt het niet bij mij”, zei Bosz. Toen Bazoer, volgens de lezing van Bosz, vervolgens niet apart wilde trainen en langs de dokter ging, werd hij wegens ‘onprofessioneel gedrag’ uit de selectie gezet. De middenvelder heeft inmiddels excuses gemaakt, en zal zich snel weer bij het eerste voegen.

Even geen wedstrijdritme

Het zijn de enige kopzorgen van Bosz: het managen van jonge arrivées die het allemaal wat anders hadden bedacht aan het begin van het seizoen. Gudelj gaf eerder deze maand de strijd op en zal deze winter vermoedelijk vertrekken. Met Bazoer is inmiddels een clausule voor een gelimiteerde transfersom overeengekomen. Voor naar verluidt 13 miljoen euro mag hij weg in de winterstop). El Ghazi, die als straf voor zijn trainingsopstootje een maand bij Jong Ajax moest voetballen, voegt zich in december weer bij de selectie.

Een onderschepte pass van Heiko Westermann, wiens lachwekkende Ajax-debuut tegen PAOK Saloniki deze zomer hem nog wel een tijd zal achtervolgen, leidde de grootste kans in voor Panathinaikos, maar Vicor Ibarbo werkte de bal uit een moeilijke hoek tegen de paal. Het was een fase waarin het Ajax bijna moest boeten voor het gebrek aan afstemming en wedstrijdritme bij de jeugdige en minder jeugdige stand-ins. Overigens heeft Panathinaikos al twee weken niet gespeeld omdat de Griekse competitie stilligt na een verdacht incident waarbij het huis van een scheidsrechter afbrandde.

Net nadat Bosz wat getergd van de bank was gekomen om zijn elftal tot concentratie en te manen, bracht de dertigjarige Lasse Schöne verlichting met zijn wreef. De aanvoerder in afwezigheid van Davy Klaassen opende de score vijf minuten voor rust met een vrije trap waarvan de richting doelman Luke Steele compleet verraste. Het maakte de gang naar de kleedkamer bij rust een wandeling onder begeleiding van voorzichtig applaus. Maar veel te genieten was er tot dan niet geweest en het Ajax-publiek is de afgelopen weken weer verwend geraakt, met name door de dwingende optredens van Kasper Dolberg en Hakim Ziyech – mannen die donderdagavond rust kregen. Hun klasse werd gemist in het spel, al had dat geen consequenties voor de uitslag.

Tweede helft

Vijf minuten na rust immers was de wedstrijd tegen Panathinaikos beslist toen Kenny Tete de bal veroverde diep op de helft van de Grieken en met een droge schuiver vanaf een meter of twintig 2-0 maakte. Wat er zich in zijn gevoelswereld allemaal afspeelde de afgelopen maanden werd wel duidelijk toen hij met gebalde vuisten en vreugdesprongen voor het vak van de harde kern zijn hoogtepuntje vierde. Hij toch de lievelingsrechtsback van het publiek, na zijn indrukwekkende opmars tot in Oranje vorig jaar. Maar ook Tete moet zich schikken als reserve in het raamwerk van Bosz, de bikkelharde vorser van Ajacieden.

Daarmee werd het toch nog een avond met traktaties voor de toeschouwers die tezamen, ondanks het bijna belangeloze karakter van het duel, zorgden voor een voor driekwart gevulde Amsterdam Arena. Het zegt veel over de positieve ‘vibe’ die er rond de club is - wie had dat kunnen denken na de machteloze uitschakeling in de voorronde tegen Rostov eind augustus? In de Europa League had Ajax haast freewheelend de volgende ronde heeft bereikt en nu mag de Amsterdamse trots als groepswinnaar volgende maand naar Standard Luik voor het laatste groepsduel.

AZ wint ook

AZ heeft weer in eigen hand of het overwintert in de Europa League. De club uit Alkmaar versloeg donderdag het Ierse Dundalk (1-0) en klom naar de tweede plaats van groep D.Wout Weghorst maakte het enige doelpunt voor AZ, dat in de laatste groepswedstrijd tegen Zenit Sint Petersburg een voorsprong van een punt op Dundalk en Maccabi Tel Aviv verdedigt. (ANP)