Wilders: als u mij veroordeelt, veroordeelt u half Nederland

Wilders nam woensdag het woord bij de slotzitting van de ‘minder, minder’-rechtszaak.

Wilders maakt gebruik van zijn recht op het laatste woord in het proces.
Wilders maakt gebruik van zijn recht op het laatste woord in het proces. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

PVV-leider Geert Wilders, die tot nu toe weigerde acte de présence te geven tijdens de rechtszaak tegen hem, heeft woensdag op de laatste dag van de inhoudelijke behandeling toch zelf het slotwoord gegeven. Hij verzette zich fel tegen de aanklacht en stelde dat het proces “stinkt aan alle kanten” en “niet eerlijk” is.

Wilders noemde de aanklagers “handlangers van het kabinet”. Ook zei hij dat 7 miljoen Nederlanders het met hem eens zijn en minder Marokkanen willen: “Als u mij veroordeelt, veroordeelt u half Nederland”. Wilders zei zich niet tegen te laten houden:

“Mensen die me willen stoppen, zullen me eerst moeten vermoorden”.

Bekijk hier de beelden van het slotwoord van Wilders:

De politicus wordt aangeklaagd voor belediging van een groep vanwege hun ras, toen hij in een café in Den Haag op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 zijn toehoorders vroeg of zij “meer of minder Marokkanen” wilden. Toen de aanwezigen enthousiast scandeerden dat zij er minder wilden, beloofde Wilders hen dat hij dat zou “regelen”.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Ik zal de rechtbank nog toespreken later deze week. In mijn laatste woord bij het proces tegen de vrijheid van meningsuiting.

Wilders weigerde tot nu toe bij de zittingen aanwezig te zijn, omdat er volgens hem sprake is van een “politiek proces”. Het OM eiste vorige week een boete van 5.000 euro wegens discriminatie, haatzaaien en groepsbelediging. Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops zegt dat de PVV-leider simpelweg opkwam voor zijn kiezers, die legitieme zorgen zouden hebben.

Lees ook: Waarom staat Wilders weer voor rechter?

Göran Sluiter, advocaat van de benadeelde partijen, prees woensdag het betoog van het OM in de zaak. “Daar is feitelijk en juridisch geen speld tussen te krijgen”, aldus Sluiter. Hij wees erop dat de rechtszaak geen proces is tegen de vrijheid van meningsuiting, maar “tegen het kwaad dat discriminatie heet” en dat volgens de advocaat “sterker dan ooit” aanwezig is in de samenleving.

Knoops was het daar niet mee eens. Volgens Wilders’ advocaat beoogde de PVV-leider een ‘legale wijze van differentiatie’ die “niets maar dan ook niets met discriminatie te maken” heeft. Volgens Knoops staat het internationaal recht “vierkant achter” Wilders.

Op 9 december volgt de uitspraak van de rechter.