Werkt formule Glazen Huis nog?

Serious Request Frank van der Lende en Domien Verschuuren gaan dit jaar samen het Glazen Huis is. Kunnen zij er voor zorgen dat Serious Request weer meer luisteraars trekt?

Foto: Sander Koning / ANP

Eén van de drie dj’s in het Glazen Huis is vervangen door een kat. Dat is de belangrijkste wijziging aan Serious Request, zo kondigde 3FM dinsdag aan tijdens de presentatie van de Glazen Huis-dj’s in Breda.

De kat draait geen platen, dus zullen dj’s Domien Verschuuren en Frank van der Lende het toch met z’n tweeën moeten doen. De programma’s van beide dj’s zijn een belangrijk onderdeel van de vernieuwde programmering van 3FM: Domien Verschuuren is sinds anderhalve week de vervanger van Giel Beelen in de ochtend en Frank van der Lende is sinds een aantal maanden de vervanger van de populaire Coen & Sander Show.

De twee dj’s moeten tussen 18 en 24 december voor zorgen dat zoveel mogelijk geld wordt opgehaald voor de bestrijding van longontsteking wereldwijd. Sinds 2004 haalt 3FM in de week voor Kerstmis samen met het Rode Kruis geld op voor een ‘stille ramp’. De dj’s in het Glazen Huis blijven daar 24 uur per dag en eten niet.

Tot en met 2012 werd ieder jaar weer meer geld opgehaald. Sinds die tijd neemt het bedrag echter flink af: in recordjaar 2012 leverde de actie 13,8 miljoen euro op, vorig jaar was dit 8,7 miljoen.

Het opgehaalde bedrag is niet het enige wat daalt. Zorgde Serious Request van 2011 tot en met 2014 nog dat 3FM in november en december het grootste marktaandeel had na de Top 2000 op Radio 2, in 2015 stond de radiozender op de zesde plaats en moest het onder andere Q-music en Radio 538 boven zich dulden.

Ook had 3FM vorig jaar in november en december een marktaandeel dat maar 0,1 procent hoger was dan in de maanden oktober en september van dat jaar. In recordjaar 2012 was dit verschil 1,6 procent. Dit jaar kan 3FM zo’n grote stijging als in 2012 goed gebruiken, de zender staat er met een marktaandeel van 6,3 procent relatief slecht voor.

Om meer luisteraars te trekken, zet 3FM dus één dj minder in het doorzichtige huis. Zo wordt het tijdelijk wonen in het huis ,,zwaarder en spannender”, aldus 3FM-dj Eva Koreman gisteren. Zij en de overige dj’s van 3FM zullen ook vaker het land in te gaan om aandacht te geven aan lokale acties in het kader van Serious Request. Domien Verschuuren zei gisteren dat hij hoopt dat zo meer mensen buiten Breda een eigen actie opzetten.

Verder blijft het concept hetzelfde, de belangrijkste attractie zijn nog steeds dj’s die in een doorzichtig huis plaatjes draaien voor geld.