Werkt de Glazen Huis-formule nog?

Radio Twee dj’s en een kat – dat is 3FM Serious Request dit jaar. De jongerenzender hoopt op meer geld en meer luisteraars, want de opbrengst en het bereik daalden afgelopen jaren.

Eén van de drie dj’s in het Glazen Huis is vervangen door een kat. Dat is de belangrijkste wijziging aan Serious Request, zo kondigde 3FM dinsdag aan tijdens de presentatie van de Glazen Huis-dj’s in Breda. De kat draait geen plaatjes – dj’s Domien Verschuuren en Frank van der Lende moeten het dus toch met z’n tweeën doen. De keuze voor beide dj’s is niet toevallig: hun programma’s vormen een belangrijk onderdeel van de vernieuwde programmering van 3FM. Verschuuren is sinds anderhalve week de vervanger van Giel Beelen in de ochtend en Van der Lende zit op de plek van de populaire Coen & Sander Show.

De twee dj’s willen tussen 18 en 24 december zoveel mogelijk geld ophalen voor de bestrijding van longontsteking wereldwijd. Sinds 2004 haalt 3FM in de week voor Kerstmis samen met het Rode Kruis donaties op voor een ‘stille ramp’. De dj’s in het Glazen Huis blijven daar 24 uur per dag en eten niet.

Tot en met 2012 werd ieder jaar meer geld opgehaald. Sinds die tijd neemt het bedrag echter flink af: in recordjaar 2012 leverde de actie 13,8 miljoen euro op, vorig jaar was dit 8,7 miljoen. Het opgehaalde bedrag is niet het enige wat daalt. Zorgde Serious Request tussen 2011 en 2014 nog dat 3FM in november en december het grootste marktaandeel had – na de Top 2000 op Radio 2, in 2015 stond de zender op de zesde plaats na onder meer Q-music en Radio 538.

Ook had 3FM vorig jaar in november en december een marktaandeel dat maar 0,1 procent hoger was dan in de maanden oktober en september van dat jaar. In recordjaar 2012 was dit verschil 1,6 procent. Dit jaar kan 3FM zo’n grote stijging als in 2012 goed gebruiken, de zender staat er met een marktaandeel van 6,3 procent relatief slecht voor.

Om meer luisteraars te trekken, zet 3FM dus één dj minder in het doorzichtige huis. Zo wordt het tijdelijk wonen in het huis „zwaarder en spannender”, aldus 3FM-dj Eva Koreman gisteren. Zij en de overige dj’s van 3FM zullen ook vaker het land in te gaan om aandacht te geven aan lokale acties in het kader van Serious Request. Domien Verschuuren zei gisteren dat hij hoopt dat zo meer mensen buiten Breda een eigen actie opzetten.

Verder blijft het concept hetzelfde, de belangrijkste attractie zijn nog steeds dj’s die in een doorzichtig huis plaatjes draaien voor geld. Maar nu met een kat.