VINCI

Aangifte na koersdaling 19 procent door vals persbericht

De Franse bouwgigant Vinci (omzet 38 miljard euro) doet aangifte nadat een vals persbericht dinsdag in enkele minuten de beurswaarde van het bedrijf had doen kelderen. Franse en internationale media ontvingen een niet van echt te onderscheiden communiqué met Vinci-logo en verwijzing naar een ogenschijnlijke Vinci-site waarop het bedrijf leek aan te kondigen dat de boeken van 2015 en van het eerste half jaar van 2016 met 3,5 miljard euro bijgesteld moesten worden. Ook zou de financieel directeur ontslagen zijn. Nadat het internationale persagentschap Bloomberg het bericht had doorgegeven, daalde het aandeel Vinci op de beurs in Parijs met 19 procent. Het herstelde zich na een categorische ontkenning van de echte bedrijfsleiding. Wie van de desinformatie heeft geprofiteerd, is vooralsnog onduidelijk. (NRC)