VDL neemt Nederlandse tak van Componenta over

Een deel van de ruim 300 werknemers van Componenta treden in dienst, een ander deel zal “op termijn” ook weer onder contract komen te staan.

Foto Marcel van Hoorn / ANP

Het industrieconcern VDL neemt de Nederlandse tak van Componenta, die in september failliet ging, over. Dat meldt het bedrijf in een bericht op de site. Een deel van de ruim driehonderd werknemers van Componenta treden in dienst, een ander deel zal “op termijn” ook weer onder contract komen te staan.

Hoe het plan voor de overname van het personeel er precies uitziet, kon een woordvoerder van VDL dinsdag niet direct toelichten.

Het Finse metaalbedrijf met twee vestigingen in Limburg kondigde in september het faillissement aan voor zijn Nederlandse tak in een poging de rest van het concern overeind te houden. Nu de toekomst is veiliggesteld, gaat VDL ervan uit dat klanten “weer volop gaan bestellen”. De twee ijzer- en metaalgieterijen gaan verder als VDL Castings Weert en VDL Castings Heerlen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet formeel nog akkoord gaan met de overname.

Grote klanten gaven financiële steun

Tijdens het faillissement van Componenta ontving het bedrijf financiële steun van grote klanten, waardoor de productie door kon gaan. Volgens VDL is dit “achteraf doorslaggevend geweest”. Grote klanten, zoals MAN, Scania en Volvo werden behouden.

Lees ook: Honderden banen op de tocht na bankroet metaalbedrijf

Een van de curatoren noemt de overname “een prachtig resultaat”:

“Dit is een prachtig resultaat: een doorstart met behoud van een groot deel van de werkgelegenheid op termijn. De medewerkers van Componenta verdienen een groot compliment; zij hebben de afgelopen twee maanden onder zeer moeilijke en onzekere omstandigheden grote inzet getoond en zorg gedragen voor het leveren van goede producten aan de klanten.”

Componenta maakt onderdelen voor vrachtwagens, grondverzet- en wegenbouwmachines. VDL richt zich op ontwikkeling, productie en verkoop van onder meer halffabrikaten en bussen en heeft zes vestigingen in Limburg. In die vestigingen zijn 4.500 mensen werkzaam. Bij Componenta werkten eind vorig jaar wereldwijd bijna 3.700 mensen, van wie ongeveer 85 procent in vaste dienst.