Vandaag en morgen minder treinen door bladeren

Reizigers moeten daarom rekening houden met drukkere treinen, een kwartier extra reistijd en soms een extra overstap.

Foto Robin Utrecht / ANP

Als gevolg van problemen gerelateerd aan de herfst zet de NS woensdag en donderdag op twee drukke trajecten minder treinen in. Op de trajecten Den Haag en Utrecht en Schiphol en Nijmegen kunnen reizigers niet ieder kwartier een trein pakken, maar ieder half uur. Reizigers moeten daarom rekening houden met drukkere treinen, een kwartier extra reistijd en soms een extra overstap.

“We hebben niet genoeg treinen om de gewone dienstregeling door te laten gaan, dus moesten we kiezen. Deze trajecten hebben minder invloed op de rest van de dienstregeling”, legde een woordvoerder uit. Ze laat desgevraagd weten dat vandaag “prima verlopen” is.

Vierkante wielen

Vallende bladeren zorgen voor gladheid op het spoor. Door de aan moes gereden blaadjes kunnen treinen minder goed rijden, en glijden ze over het spoor. Hierdoor ontstaan vierkante wielen. Op verschillende werkplaatsen zet de NS extra personeel in om de wielen weer rond te slijpen. Ook rijden er door het hele land treinen die een speciale gel aanbrengen op de rails. Hierdoor zouden de sporen stroever moeten worden.

Eerder kondigde de NS al aan de vertrek- en aankomsttijd in de herfst met een minuut te verruimen. Door een extra minuut reistijd kan de machinist geleidelijker optrekken en afremmen. Ook zijn bomen en struiken rondom het spoor extra gesnoeid.

Lees ook: ProRail de baas over spoor en dienstregeling bij grote storing