Twee Rode Khmer-leiders krijgen opnieuw levenslang

Volgens de rechtbank was het eerder uitgesproken vonnis terecht gezien de ernst van de gepleegden misdaden en de rol die de twee speelden tijdens het regime.

Nuon Chea (links) en Khieu Samphan (rechts) luisteren in de rechtszaal naar het vonnis.
Nuon Chea (links) en Khieu Samphan (rechts) luisteren in de rechtszaal naar het vonnis. Foto: Nhet Sok Heng / AP

Twee leiders van de Rode Khmer zijn door een speciale rechtbank in Cambodja woensdag in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot levenslang. Volgens de rechtbank was het eerder uitgesproken vonnis terecht gezien de ernst van de gepleegden misdaden en rol die de twee veroordeelden Khieu Samphan (85) en Nuon Chea (90) speelden tijdens het regime van de communistische leider Pol Pot.

De twee werden in 2014 door het speciale Cambodjatribunaal van de Verenigde Naties (VN) ook al veroordeeld tot levenslang voor misdaden tegen de menselijkheid, gedwongen verdwijningen en politieke vervolgingen. Samphan was staatshoofd tijdens het Rode Khmer-bewind, Chea was de rechterhand van leider Pol Pot. De twee zaten al sinds 2007 vast.

Het Rode Khmer-bewind dat van 1975 tot 1979 duurde wordt beschouwd als een van de gruwelijkste uit de geschiedenis. Naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen kwamen tijdens het bewind om het leven door ondervoeding, uitputting of executie, bijna een kwart van de bevolking op dat moment.

In het vonnis benadrukte de president van de hoge rechtskamer dat de ernst van de misdaden is meegewogen, alsmede het feit dat de misdaden geen geïsoleerde gebeurtenissen waren maar gedurende een lange tijd systematisch plaatsvonden. Beide veroordeelden worden geacht een significante rol te hebben gespeeld in het bewind.