Twee jaar cel geëist tegen Neymar in fraudezaak

In Spanje hoeven veroordeelden zonder strafblad niet de cel in bij een celstraf van twee jaar of minder.

Neymar, aanvaller van FC Barcelona.
Neymar, aanvaller van FC Barcelona. Foto: Albert Gea / Reuters

De Braziliaanse stervoetballer Neymar heeft twee jaar cel tegen zich horen eisen door het Spaanse Openbaar Ministerie. Dat melden Spaanse media woensdag. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij fraude rondom zijn transfer van het Braziliaanse Santos naar FC Barcelona in 2013.

Mocht de aanvaller tot twee jaar cel worden veroordeeld, hoeft hij de straf niet uit te zitten: in Spanje hoeven veroordeelden zonder strafblad niet de cel in bij een gevangenisstraf van twee jaar of minder.

Tegen Sandro Rosell, voorzitter van FC Barcelona ten tijde van de transfer, werd vijf jaar gevangenisstraf geëist voor corruptie en zwendel. Ook moet FC Barcelona volgens het OM een boete betalen van 8,4 miljoen euro. De club ging eerder akkoord met een boete van 5,5 miljoen euro. De aanklacht tegen de huidige voorzitter Josep Maria Bartomeu werd ingetrokken.

Fraude

In september werd het corruptieonderzoek nog heropend, nadat het Spaanse Nationaal Hof de zaak in juli nog had gesloten. Volgens het OM ging een groot deel van de transfersom naar Neymar en zijn vader, terwijl de Spaanse belastingdienst er recht op had. Ook heeft FC Barcelona volgens het OM veel meer geld overgemaakt voor Neymar dan de 57 miljoen euro die het zegt te hebben betaald.

De zaak kwam aan het licht toen de Braziliaanse investeringsmaatschappij DIS, dat recht had op 40 procent van de opbrengsten van de transfer, beweerde zo’n 3,2 miljoen euro te zijn misgelopen. Neymar en zijn vader hebben altijd beweerd onschuldig te zijn.

Veroordeling Messi

In juni werd Lionel Messi, Neymars ploeggenoot bij de Spaanse topclub, samen met zijn vader veroordeeld tot 21 maanden voorwaardelijke celstraf vanwege belastingfraude. Ook kregen zij een boete van respectievelijk 2 en 1,5 miljoen euro.

Volgens de Spaanse rechter verzweeg Messi tussen 2007 en 2009 inkomsten uit portretrechten, met hulp van zijn vader. Daardoor ontdook hij 4,1 miljoen euro aan belasting. De voetballer heeft zelf altijd beweerd dat hij niet op de hoogte was van de fraude.