Trump niet, en dan toch wel, op bezoek bij NYT

Aanstaand president van de Verenigde Staten Donald Trump is gisteren toch nog, na een aanvankelijke afzegging, op bezoek geweest bij The New York Times om daar met journalisten te praten.

De relatie tussen Trump en The New York Times is al tijden allerminst goed. Tijdens zijn campagne haalde hij meerdere keren uit naar de krant en ook na zijn overwinning ging hij daarmee door. Vijf dagen na zijn winst tweette hij dat The New York Times „duizenden abonnees” kwijt was geraakt vanwege de „heel slechte en erg onjuiste” berichtgeving over hem. Het account van de krant corrigeerde hem: er waren juist abonnees bijgekomen, vier keer zoveel als normaal, zowel op papier als digitaal.

Ook aan de afspraak op de redactie ging dinsdag een kleine vete vooraf. Trump, wederom via zijn twitteraccount, liet weten dat het gesprek niet doorging omdat de krant de voorwaarden zou hebben gewijzigd. Ook dat werd tegengesproken, en later op de dag vond het gesprek alsnog plaats.

Hij sprak ongeveer een uur met journalisten en columnisten. In het gesprek nam Trump afstand van het filmpje van een alt-right-bijeenkomst in Washington waarin de Hitlergroet werd gebracht. Ook liet hij zich heel anders uit over klimaatverandering dan eerder. In mei zij hij nog van de afspraken van ‘Parijs’ zou schrappen; nu zei hij dat hij een ‘open geest’ had. Ook zei hij dat hij graag wilde zorgen voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. „Dat zou een geweldige prestatie zijn.”

Aanwezige journalisten merkten op dat zijn opvattingen ook nu gemakkelijk verschoven, al naar gelang wie zijn gehoor was. De journalisten van The New York Times kregen, ondanks dat Trump de krant eerder op de dag op Twitter nog „falend” had genoemd, aan het eind van de bijeenkomst te horen dat ze „een juweel voor Amerika” waren – „een juweel voor de hele wereld.”