Reportage

Slotwoord van Wilders een megamediaspektakel

Zaak-Wilders Bij zijn rechtszaak was PVV-leider Wilders afwezig. Maar woensdag had hij het laatste woord. „Ik móét spreken om het land te beschermen.”

Geert Wilders nam vandaag het woord in de rechtbank op Schiphol in de zaak rond de minder Marokkanen-uitspraken van de PVV-leider.
Geert Wilders nam vandaag het woord in de rechtbank op Schiphol in de zaak rond de minder Marokkanen-uitspraken van de PVV-leider. Foto ANP / Remko de Waal

De verdachte had de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak volledig geboycot. Maar op de slotdag was Geert Wilders alsnog gekomen om voor „de neprechtbank” – zoals hij het Haagse college eerder betitelde – het laatste woord uit te spreken. Het werd een vlammend betoog van 27 minuten dat via een livestream rechtstreeks „door de mensen thuis” via de sites van RTL en NOS te volgen was.

Het maakte van de rechtszaal – vier maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen – het decor voor een extra lange uitzending voor politieke partijen. Een megamediaspektakel. Bij binnenkomst maakte Wilders woensdagmiddag eerst een foto van de horde fotografen die hem belaagde. Via Twitter stuurde hij het kiekje meteen naar zijn 725.629 volgers. En nadat zijn advocaat Geert-Jan Knoops nog anderhalf uur had uitgelegd dat „het internationale recht vierkant achter meneer Wilders staat”, nam zijn cliënt zelf het woord.

Fotoshoot

De rechtbank ondernam geen poging de eindelijk verschenen verdachte nog vragen te stellen over de ten laste gelegde feiten zoals haatzaaien en discriminatie. Voorzitter Hendrik Steenhuis wilde alleen weten of Wilders er misschien bezwaar tegen had zich nóg een keer te laten fotograferen door de pers. Daar was de verdachte niet tegen. En weer ging de deur van de rechtbank open voor een fotoshoot.

„Ik geef nooit op”, begon Wilders. Ook al hadden zijn vrienden hem gewaarschuwd dat het veroordelende vonnis – na een eis van 5.000 euro boete – allang geschreven is. Hij wilde uitleggen dat de vrijheid van meningsuiting „Neerlands trots” is. „Wij Nederlanders zeggen wat ons op het hart ligt. En juist dat maakt ons land zo groot.” Die vrijheid is ook het enige dat Wilders rest, zei hij.

Hij begon een betoog over zijn leven in kazernes, gevangenissen en safe houses en gepantserde wagens. „Het is een hel.” Hij zei te hopen dat er bij de rechters nooit politieagenten voor de deur moeten staan als ze naar de wc gaan. Wilders „móét spreken” om het land te beschermen tegen de islam. „Mensen die me willen stoppen, zullen me eerst moeten vermoorden.”

Hij snapt ook niets van de beschuldiging. Rassendiscriminatie? „Hoeveel gekker kan het nog worden? Marokkanen zijn geen ras. Wie verzint zoiets?” Hou op met die onzin, zei Wilders. „Ik ben geen racist. En mijn kiezers zijn ook geen racist. Denkt u dat we in Nederland zeven miljoen racisten hebben?” Wilders vroeg om op te houden met het beledigen van deze mensen. „Als u dat toch doet, blaast u de rechtsstaat op.”

De politicus voorspelde dat in maart twee miljoen mensen op hem zullen stemmen. De rechters kennen zijn kiezers vast wel. „Misschien is het uw chauffeur, uw tuinier, huisarts of huishoudelijke hulp. De gewone mensen”, aldus Wilders die zichzelf de „verkozene” tegenover „de elite” noemde. Hem bestraffen, betekent volgens de verdachte het veroordelen van „half Nederland”. Wil de rechtbank dat op zijn geweten hebben?

„Wereldwijd is een beweging op gang gekomen die korte metten maakt met de politiek correcte doctrines van de elites en de aan hen onderhorige media.” Wilders verwees naar de Britse keuze voor Brexit en de overwinning van Donald Trump in de VS. Volgend jaar zal ook in Nederland „de wal het schip keren”. Het volk zal volgens hem winnen van de elite. En het volk zal zich herinneren „wie er aan de goede kant van de geschiedenis stond”. Wilders ziet een heuse „wereldwijde democratische revolte”.

Hattrick

Wijzend naar de twee aanklagers zei hij het idioot te vinden dat het OM hem laakt voor het gebruik van slogans en retoriek. „Alsof je een voetballer verwijt een hattrick te willen scoren”. De officieren van justitie moesten hem vervolgen omdat ze er door de minister van Justitie toe waren aangezet, denkt Wilders. En nu wordt de rechtbank gebruikt voor een „politieke afrekening” van een politicus die men „in de Tweede Kamer niet aankan”, zei Wilders. „Dit proces stinkt aan alle kanten”.

Officier van justitie Wouter Bos had eerder op de dag gezegd alleen duidelijk te willen maken dat er in Nederland „geen onbegrensde vrijheid van meningsuiting” bestaat. „We gaan niet naar een totale onderdrukking. Ook na een veroordeling staat het politici nog steeds vrij om maatschappelijke problemen te benoemen en partijstandpunten uit te dragen. Zolang bevolkingsgroepen maar niet worden gediskwalificeerd, enkel en alleen vanwege hun afkomst. Zolang Wilders daarvan wegblijft, geniet hij alle vrijheid om te zeggen wat hij wil. Die vrijheid verdient bescherming.”

Op 9 december doet de rechtbank uitspraak. Rechter Steenhuis, die net als zijn collega’s tijdens het betoog van Wilders onverstoorbaar had zitten luisteren, bedankte de toehoorders vriendelijk voor het geduld.