PSV kwijnt weg deze herfst, en de spits scoort maar niet

Champions League Twee keer winst in tien duels, een spits die niet scoort. Crisis? „Sinds 8 mei ligt er een deken van tevredenheid over PSV.”

Spelers van PSV na het verlies tegen Bayern Munchen in een Champions Leagueduel.
Spelers van PSV na het verlies tegen Bayern Munchen in een Champions Leagueduel. Foto ANP/Jerry Lampen

Natuurlijk hadden Willy en René van de Kerkhof het goed gezien. Twee broers in één team? Werkt nooit.

De PSV-broers zeiden dit in een fictief gesprek met het satirische voetbalblog Er Mag Gezongen Worden. Humor om te lachen. Maar mooi wel dat het precies zo is uitgekomen zoals de pseudo-Van de Kerkhofjes voorspelden. Want PSV-spits Luuk de Jong scoort niet meer sinds zijn broer Siem er in september bij kwam. Al negen wedstrijden zonder goal, in een ploeg die in de laatste tien duels in competitie, beker en Champions League maar twee keer won.

231116SPO_PSVdeJong

In die wetenschap keert PSV terug naar Vicente Calderón, het stadion waar de latere finalist Atlético Madrid vorig seizoen 120 minuten en een penaltyserie nodig had om de Eindhovense krachttoer in de Champions League te beëindigen. De context is dramatisch anders. Toen was de achtste finale een mijlpaal in de recente Nederlandse voetbalgeschiedenis, woensdagavond is Atlético-uit een verplicht nummer in een vruchteloze Europese onderneming. In het onderlinge groepsduel moet PSV volgende maand met Rostov uitmaken wie nog door naar de Europa League mag.

De wekenlange doelpuntendroogte van aanvoerder De Jong, aan wie PSV bij de afgelopen twee landstitels zoveel te danken heeft, is wat de ploeg van Phillip Cocu op dit moment haast impotent maakt. Van 208 doelpogingen – het hoogste aantal in de eredivisie – gingen er maar twintig in bij PSV. Sinds 1972/’73 was er in dit stadium van de competitie niet meer zo weinig gescoord door de Eindhovense ploeg. In thuisduels heeft PSV zelfs de slechtste verhouding tussen kansen en doelpunten van alle achttien eredivisieclubs: slechts 3,2 procent van schoten of kopballen trof doel.

Op een moment dat alle energie lijkt weggevloeid volgt nu de confrontatie tegen de vechtploeg van Diego Simeone. „Een ideale wedstrijd om je te herpakken”, denkt Aad de Mos, oud-coach van onder meer PSV en Ajax. „Atlético zal het spel thuis gaan maken. Prettig voor PSV, want als ze zelf het balletje hebben, hebben ze moeite.”

Europees voetbal als balsem voor de ziel, al is dit Champions League-seizoen tot op heden vooral belastend. De Mos: „De negatieve spiraal begon bij die afgekeurde van goal van Luuk de Jong in het eerste duel thuis tegen Atlético. Dat was totaal ten onrechte. Vergelijk dat eens met het begin tegen Manchester United vorig seizoen (2-1 overwinning), waarna het begon te lopen.”

Het is behoorlijk zielloos allemaal.

Deken van tevredenheid

Niet alles is ‘pech’. „Er viel een deken van tevredenheid over PSV heen op die achtste mei”, zegt De Mos. Hij doelt op de dag dat Ajax de titel verspeelde aan PSV. Feest in Eindhoven. Bij Ajax ging daarna alles op de schop, PSV ging verder waar het gebleven was. Directeur Toon Gerbrands van PSV spreekt graag van ‘nummer één zijn, maar denken als nummer twee’. „De ‘succescrisis’ is ook zo’n spreuk”, zegt De Mos. „Maar dan moet je daar wel naar handelen. Dus tijdig ingrijpen, niet achterover leunen. Op Ramselaar na heeft PSV zich niet wezenlijk versterkt en met de blessures en vormcrises van nu breekt ze dat op.”

Wat te doen? Phillip Cocu kennende: weinig spectaculairs. De Mos: „Hij is leerling van Guus Hiddink. Behoudend dus, houdt vast aan zijn kampioenenmakers. Maar je kan ze ook te lang de hand boven hoofd houden. Je ziet nooit eens dat hij iemand uit het team haalt en dat iedereen zegt: wat gebeurt hier nu dan? Of dat je een Dolberg in de basis laat debuteren; ik bedoel dan Sam Lammers, die bij Jong PSV al negen goals maakte.”

‘Het is behoorlijk zielloos’

Dat spits Luuk de Jong rijp is voor de bank, daar zijn veel kenners het over eens. „Alleen al om hem even in bescherming te nemen”, zegt De Mos. Maar alles bij De Jong in de schoenen schuiven gaat hem te ver. „Goals komen niet alleen van de nummer negen, maar ook de nummer zeven, tien en elf. Die geven ook niet thuis. Het is behoorlijk zielloos allemaal.”

In elke linie is inmiddels iemand geblesseerd. Locadia, Guardado, Hendrix, nu Brenet weer; zij zijn er niet bij tegen Atlético. Allemaal verzachtende omstandigheden. Maar de 0-0 tegen Willem II afgelopen zaterdag bracht een verlamming aan het licht die elke coach zorgen zou moeten baren. De uitweg: investeren tijdens de winterstop. En voor nu: niet afhaken bij Feyenoord (6 punten achter) en Ajax (4).„Dit soort wedstrijden tegen Atlético moet je aangrijpen om uit een moeilijke fase te komen”, sprak Cocu dinsdagavond in Madrid.

Dat was na een vlucht die een uur vertraagd was vanwege de ontruiming van vliegveld Eindhoven na de vondst van een verdachte koffer. De suggestie die Willy van de Kerkhof bij Omroep Brabant deed na de 0-0 tegen Willem II, „dat ze met de bus naar Madrid gaan zodat iedereen tijd heeft om met elkaar te praten”, was zeker weer niet serieus te nemen.

Lees ook het wedstrijdverslag van PSV - Bayern München