Privacy

Whatsapp op de vingers getikt door de rechtbank in Den Haag

Berichtendienst Whatsapp moet verplicht een vertegenwoordiger in Nederland aanstellen om te voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Dat heeft de Haagse bestuursrechter dinsdag bepaald in een zaak die door Whatsapp was aangespannen tegen een besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens. Doordat Whatsapp gegevens van Nederlandse gebruikers verwerkt via de app op Nederlandse smartphones, is er volgens de rechter geen sprake van enkel doorvoer van gegevens. Daarom moet Whatsapp volgens de wet een vertegenwoordiger in Nederland aanwijzen. Onterecht vond Whatsapp, onderdeel van Facebook. Het wees op nieuwe Europese regels waardoor voor de hele EU maar één vertegenwoordiger nodig zou zijn. Overigens heeft Whatsapp in andere EU-lidstaten ook geen vertegenwoordiger. (ANP)