Nederlandse luchtkwaliteit scoort slechter

Alleen Duitsland heeft een nog hogere concentratie stikstofdioxide in de lucht. Vorig jaar stond Nederland nog op plek vijf.

Medewerkers van Milieudefensie meten hoe vervuild de lucht is op de hoek van de Hoefkade en de Vaillantlaan in Den Haag.
Medewerkers van Milieudefensie meten hoe vervuild de lucht is op de hoek van de Hoefkade en de Vaillantlaan in Den Haag. Foto Koen van Weel / ANP

De Nederlandse luchtkwaliteit scoort slecht in vergelijking met andere Europese landen. Uit een woensdag verschenen rapport van het Europees Milieuagentschap (EMA) blijkt dat Nederland de op een na hoogste concentratie stikstofdioxide (NO2) in de lucht heeft. Alleen in Duitsland presteert nog slechter.

Het Europees Milieuagentschap verzamelt en analyseert ieder jaar de gegevens over luchtkwaliteit, afkomstig van nationale onderzoeksinstituten. Deze cijfers gaan over het jaar 2014. Wat fijnstof en ozon betreft behoort Nederland tot de middenmoter. Nederland stond vorig jaar in het rapport op de vijfde plaats wat betreft de concentratie stikstofdioxide. België, Italië, Zweden en Slowakije hadden nog meer van het gas in de lucht.

Actiegroep Milieudefensie noemt de uitslag in een persbericht “beschamend”:

“Het is beschamend dat een welvarend land als Nederland het maar niet lukt om voor gezonde lucht te zorgen. Terwijl iedereen weet wat daarvoor nodig is. Volgend jaar begint onze rechtszaak tegen de staat die hopelijk zal leiden tot echte actie.”

Lees ook: Milieudefensie daagt overheid vanwege luchtvervuiling

Rood-bruine laag boven steden

Stikstofdioxide is een gas dat uit stikstof (N) en zuurstof (O) bestaat en is samen met fijnstof waarneembaar als een rood-bruine laag boven steden. De belangrijkste bron van stikstofdioxide is uitstoot van het verkeer. Het gas veroorzaakt longschade, zoals luchtwegklachten en astma-aanvallen. Volgens het Europees Milieuagentschap sterven jaarlijks 11.530 mensen aan fijnstof en 1.820 door een te hoge concentratie van stikstofdioxide in de lucht.

Uit een publicatie van het RIVM bleek al dat Nederlanders vier maanden korter leven door luchtverontreiniging met stikstofdioxide. Volgens de RIVM ligt fijnstof “als een soort deken over heel Nederland”, schreef medisch redacteur Wim Köhler eerder.

Hoe schadelijk stikstofdioxide precies is? Vuile lucht kost 4 + 9 maanden van ons leven