Nederland profiteert van afgewezen verdrag Oekraïne

Nederland mag het associatieverdrag met Oekraïne dan nog niet hebben goedgekeurd, het profiteert al wel van de extra handel die het akkoord oplevert.

Foto Martijn Beekman/ANP

Nederland mag het Oekraïne-verdrag dan nog niet hebben goedgekeurd, het is wel een van de EU-landen die het meest profiteert van de extra handel die het akkoord tot dusverre lijkt op te leveren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie.

Sinds de inwerkingtreding van het verdrag in januari was de handel tussen Oekraïne en Nederland goed voor 1,2 miljard euro. Daarmee staat Nederland op de vijfde plaats, na grote landen als Duitsland, Polen en Italië, en ook Hongarije. De EU-export naar Oekraïne groeide de afgelopen twaalf maanden met 10 procent, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Andersom exporteerde Oekraïne in die periode 5,2 procent meer naar de EU. Daarmee komt een voorlopig einde aan jaren van krimpende handelsinkomsten.

In hoeverre dit te danken is aan het associatieverdrag of aan het rustigere vaarwater waarin het door oorlog geteisterde Oekraïne lijkt te zijn gekomen, is moeilijk te zeggen. De Commissie heeft nog geen apart onderzoek gedaan naar de effecten van het verdrag, maar ,,onze eerste indruk is dat het resultaat geeft”, aldus een commissieambtenaar. Dat West-Europese landen als Nederland, Duitsland en Italië het zo goed doen, is volgens de Commissie ,,verrassend”, omdat de verwachting was dat nabijgelegen buurlanden van Oekraïne veruit het meeste zouden profiteren.

Lees ook: Tegenstem Oekraïne-referendum was niet tegen EU

Donderdag vindt in Brussel een EU-top plaats met Oekraïne. Daar zal worden gesproken over de politieke en economische hervormingen die de EU van het land verwacht in ruil voor diepere samenwerking. Het gaat daarbij onder meer om corruptiebestrijding en het verstevigen van de rechtstaat. De Nederlandse kiezer wees het associatieverdrag tijdens een referendum in april af, onder meer uit vrees dat het de opmaat zou zijn naar de toetreding van Oekraïne tot de EU. Totdat hier een oplossing is gevonden door premier Rutte, is het akkoord, al sinds januari 2016, op ‘voorlopige basis’ van kracht. In de praktijk betekent dit dat alle afspraken over handel in werking zijn getreden.

De EU was al de belangrijkste handelspartner van Oekraïne. Volgens de Commissie is dat door het verdrag alleen maar meer het geval. Rusland zakt juist steeds verder weg, van de tweede naar de vijfde plek op de ranglijst van belangrijkste handelspartners.