Nederland doet toch niet mee aan Europees OM

Minister Van der Steur (VVD, Justitie) liet woensdag weten zich neer te leggen bij de wens van de Tweede Kamer.

Minister Van der Steur liet eerder aan de Kamer weten dat Nederland beter kan meewerken aan het Europees Openbaar Ministerie, dan aan de zijlijn te staan.
Minister Van der Steur liet eerder aan de Kamer weten dat Nederland beter kan meewerken aan het Europees Openbaar Ministerie, dan aan de zijlijn te staan. Foto: Bart Maat / ANP

Nederland gaat tegen de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie (EOM) stemmen. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) liet woensdag in een Kamerdebat weten zich neer te leggen bij de wens van de Tweede Kamer. Het EOM moet fraude met EU-geld gaan opsporen.

Eerder deze week schreef Van der Steur aan de Kamer dat hij van mening is dat “niet-deelname van Nederland aan het EOM per saldo niet in ons belang is”. Ook als Nederland niet mee zou doen, zo redeneerde de minister, krijgt ons land er hoe dan ook mee te maken. Woensdag liet Van der Steur echter weten dat hij namens Nederland tegen de oprichting van een EOM zal stemmen, als de Kamer dat wenst.

De Kamer had eerder al met een ‘gele kaart’ bezwaar aangetekend tegen het voorstel. De Kamer is onder meer bang dat de oprichting van het EOM zal leiden tot een glijdende schaal en dat de Nederlandse soevereiniteit zal worden aangetast. Ook is er de angst bij onderzoekskeuzes overruled te worden door Brussel. Alleen de PvdA en D66 hebben gezegd vóór het voorstel te willen stemmen.

Lees ook: Met frisse tegenzin aan de Europese fraude-aanpak.

Europees Openbaar Ministerie

Met de oprichting van het EOM moet het makkelijker worden fraude met EU-geld op te sporen. Officieren van justitie uit alle EU-landen zullen bij het EOM gaan samenwerken. Volgens de Europese Commissie wordt er jaarlijks voor zo’n 600 miljoen euro aan dit soort fraude gepleegd.

Ook als Nederland tegen de oprichting stemt, zal het OM er waarschijnlijk, zonder Nederlandse deelname, toch komen. De Europese ministers stemmen mogelijk begin december in Brussel al over het voorstel.