Ministerie Algemene Zaken tijdelijk naar het Catshuis

Plannen verbouwing Binnenhof worden gewijzigd. Zo gaat de Eerste Kamer tijdelijk in het oude gebouw van de Hoge Raad.

Het Catshuis op archiefbeeld.
Het Catshuis op archiefbeeld. Foto ANP / Roel Rozenburg

De plannen voor de verbouwing van het Binnenhof worden gedeeltelijk aangepast om de tijdelijke huivesting van parlement en instanties te vereenvoudigen. Dat maakte minister Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD) woensdag bekend.

Het ministerie van Algemene Zaken van premier Rutte wordt waarschijnlijk gehuisvest in het Catshuis, de officiële ambtswoning van de premier. Omdat het Catshuis zelf te klein is om het hele ministerie te huisvesten wordt rond het Catshuis tijdelijk extra kantoorruimte neergezet. Eerder was er sprake van dat Algemene Zaken zou verhuizen naar het oude gebouw van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout, maar dit complex blijkt toch niet geschikt voor Algemene Zaken. Zo is de beveiliging op en rond het terrein van het Catshuis al op het niveau dat vereist is voor de aanwezigheid van de premier.

Tweede en Eerste Kamer toch niet op dezelfde locatie

Er zijn meer wijzigingen in de plannen rond de verbouwing van het Binnenhof, die tussen 2020 en 2025 moet plaatsvinden en ongeveer een half miljard euro gaat kosten. Zo worden de Eerste en Tweede Kamer toch niet op dezelfde locatie ondergebracht, zoals eerder de bedoeling was. De Tweede Kamer verhuist nog wel volgens plan naar de Bezuidenhoutseweg, waar nu het ministerie van Buitenlandse Zaken zit.

De Eerste Kamer gaat echter samen met een deel van de Raad van State naar een andere locatie, namelijk het oude gebouw van de Hoge Raad. De bestaande vergaderzaal daar is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken makkelijk geschikt te maken voor de senaat. Bijkomend voordeel van deze alternatieve locatie voor de Eerste Kamer is dat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken geen aparte ingang voor de senaat hoeft te worden gemaakt.