In beeld

Miljoenen pelgrims lopen de Arbaeen-bedevaart in Irak

Miljoenen sjiietische moslims nemen deze week deel aan de Arbaeen-bedevaart in Irak. Er doen meer mensen mee dan er jaarlijks op hadj naar Mekka gaan. De pelgrims lopen van Najaf naar Karbala, een tocht van tachtig kilometer naar het mausoleum van Hoessein, een kleinzoon van de profeet.
Dit jaar worden voor Arbaeen twintig miljoen sjiietische moslims verwacht. Dat is bijna tien keer meer dan het aantal mensen dat jaarlijks op hadj naar Mekka gaat. Volgens Wikipedia leidde Arbaeen vorig jaar tot de op één na grootste verzameling mensen ooit. Alleen het hindoeïstische Kumbh Mela festival in India scoorde ooit nog hoger.
AFP / Sabah Arar
Het kerntraject van Arbaeen is tachtig kilometer en loopt van het met goudblad beklede mausoleum van Ali in Najaf naar het niet minder rijke mausoleum van zijn zoon Hoessein in Karbala.
AFP / Sabah Arar
Sommige pelgrims lopen helemaal vanuit hun thuisland naar Karbala. Voor iedere stap die je naar Karbala zet worden je duizend zonden vergeven. Dus hoe verder weg je startpunt is, tikt dat flink aan.
AFP / Sabah Arar
De bedevaart is de afsluiting van veertig dagen rouw om het martelaarschap van Hoessein - Mohammeds kleinzoon - die in 680 bij Karbala werd onthoofd door soldaten van kalief Yasid. Bij de Arbaeen-bedevaart zijn de deelnemers in diepe rouw. Je kunt alleen in een officiële kleur meelopen – zwart of grijs.
AP / Nabil al-Jurani
De slag bij Karbala markeert de belangrijkste splitsing binnen de islam – die tussen soennieten en sjiieten. Wat begon als een machtsstrijd kreeg later steeds meer religieuze kanten.
Reuters / Alaa Al-Marjani
In de tijd van Saddam Hoessein (een soenniet) was Arbaeen verboden. Wie de tocht verhuld toch probeerde te maken liep het risico te ‘verdwijnen’.
Reuters / Alaa Al-Marjani
Een bijzonderheid van Arbaeen is dat deelname niets kost. Je bent de gast van de lokale bevolking, die je alles gratis aanbiedt – de huisvesting, je eten, je drinken, het poetsen van je stoffige sandalen en zelfs de voetmassages om je stramme pelgrimsbenen weer los te maken.
AFP / Haidar Hamdani
De sjiietische geloofsrichting ziet hulp aan pelgrims als zo ongeveer de allerbeste daad – iets waarvoor je in het Paradijs rijkelijk zult worden beloond.
AFP / Mohammed Sawaf
Er lopen ook tienduizenden kinderen mee. De jongsten zijn vijf à zes jaar oud. Trots en stoïcijns lopen ze op plastic slofjes mee met hun ouders. Veel Iraakse gezinnen beginnen hun voettocht al in de zuidelijke havenstad Basra.
AFP / Sabah Arar
Langs het pelgrimspad ligt een haast ononderbroken lint paviljoens, suikerspinkiosken, moskeeën, hoesseiniyas (shiietische treurzalen, waar je op de vloer mag slapen), wifi-stations, medische posten, themaparkjes over de bloedige geschiedenis van Hoessein, sanitaire blokken, gaarkeukens en uitgerolde tapijten waarop je je kunt laten masseren.
AFP / Haidar Hamdani
Arbaeen is ‘s werelds ultieme laissez-faire evenement. De Iraakse overheid bemoeit zich er niet mee; er zijn geen speciale commissies; er is geen Arbaeen-opperhoofd. De lokale bevolking improviseert maar wat aan. Maar alles loopt gesmeerd. Alleen rond de mausolea van Ali en Hoessein is een soort ordedienst.
Reuters
De ordediensten zijn niet uitgerust met stokken, maar met – typerend voor de sfeer – lange plumeaus. Zelfs een lichte aanraking met zo’n plumeau is voldoende om het gedrang van de pelgrims onder controle te krijgen.
Reuters / Alaa Al-Marjani
De pelgrims verzamelen zich voor de herdenking bij het mausoleum van Hoessein in Kerbala.
Reuters / Alaa Al-Marjani
‘Labayk ya Hussain!’ (O Hoessein, we komen eraan!’).
Reuters / Alaa Al-Marjani