Opinie

Met Teun ...

Margot Poll belt met fietsenbouwer Teun Timmermans (30) uit Nijmegen, die twee weken fietsen repareerde in Marrakesh

Hoe kwam je daar terecht?

„Ik werd benaderd om met de Nederlandse stichting Pikala Bikes in Marrakesh mensen op de fiets te krijgen – ze rijden daar veel op stinkende brommertjes. Het is een vlakke stad, ideaal om te fietsen. We zijn vertrokken met driehonderd fietswrakken en -onderdelen. Ter plekke richtten we een container in met werkbanken, onderdelen en gereedschap. De volgende dag was het afwachten of er mensen zouden komen.”

Liep het storm?

„Nadat het nieuws zich had verspreid dat we gratis fietsen opknapten, stonden er honderden mensen urenlang in de rij. Remmen afstellen gaat in twee minuten. Er was een man die al twee jaar zonder remmen fietste. Maar soms maakte ik van een wrak weer een fiets, dat duurde dan een paar uur.”

Met hoeveel mensen waren jullie?

„Een internationaal groepje van vier, en tien mensen uit Marrakesh. De Marokkaanse fietsenmakers werken compleet anders. In Nederland heb je voor het monteren van een spatbord alleen al dertig verschillende boutjes. Daar pak je gewoon een stuk staal en dat buig je in de goede richting. Ik was onder de indruk van hun improvisatietalent en zij trokken zich op aan ons niveau.”

Hoeveel banden heb je geplakt?

„Haha, bijna alle fietsen hadden lekke banden. Ze rijden daar op de velgen. We hebben demonstraties gegeven aan groepjes hoe je zelf een band kunt plakken.”

Op de foto zie ik vooral mannen wachten.

„Vrouwen waren in de minderheid, maar we hebben één fietsenmaker vrijgemaakt voor vrouwen, zodat zij niet zo lang hoefden te wachten.”

Welke fietsen vielen op?

„Fietsen die als kruiwagens worden gebruikt. Er sjouwde een loodgieter rond met een totaal versleten fiets helemaal behangen met kranen. Het leek wel een lopende reclamezuil. Ik heb de fiets opgeknapt en nu kan hij zonder gevaar weer kilometers maken.”