Maker filmpje Sylvana Simons vervolgd voor bedreiging

De man die dinsdagavond werd aangehouden heeft bekend het beruchte filmpje over Sylvana Simons gemaakt te hebben.

Kandidaat-kamerlid Sylvana Simons bij de presentatie van het programma van Denk .
Kandidaat-kamerlid Sylvana Simons bij de presentatie van het programma van Denk . Foto: Arie Kievit/ ANP

De man die dinsdag werd aangehouden op verdenking van bedreiging van kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons heeft bekend het beruchte filmpje gemaakt te hebben. Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend. De 37-jarige man uit Kudelstaart meldde zich dinsdagavond zelf bij de politie, nadat het OM maandag een onderzoek had aangekondigd.

Lees ook: Waarom reageren mensen zo sterk op Sylvana Simons?

Tijdens zijn verhoor heeft de man verklaard het filmpje, waarin Simons’ hoofd onder meer op een foto van een beruchte Amerikaanse lynchpartij van zwarte mannen is gefotoshopt, gemaakt te hebben en te hebben gepubliceerd. De man handelde naar eigen zeggen alleen. Hij wordt vervolgd voor bedreiging en krijgt een dagvaarding. De woning van de man is door de politie onderzocht en zijn computer is in beslag genomen. Na verhoor is hij op vrije voeten gesteld.

Dinsdag werd bekend dat Simons beveiligd wordt naar aanleiding van concrete bedreigingen. Nadat de verdachte van het maken van het filmpje zich dinsdag meldde, liet Denk bij monde van Kamerlid Tunahan Kuzu weten het goed te vinden dat de verdachte “bij zinnen is gekomen”. Kuzu zei ook te hopen dat de “bewustwording” van de man bijdraagt aan de discussie over racisme en een einde maakt aan de bedreigingen.

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher ‘Weerzinwekkend. Niemand verdient het om vanwege wat je vindt of zegt, beschimpt te worden.’ https://t.co/2BUy56rNr5

Maandag noemde vicepremier Asscher (PvdA) het filmpje“afschuwelijk” en “weerzinwekkend”. “Ik snap heel goed dat zij dit als bedreigend ervaart”, zei hij tegen de NOS. Ook andere Kamerleden lieten dinsdag hun afgrijzen blijken over het filmpje en de bedreigingen. Het Haagse gemeenteraadslid Fatima Faïd diende maandagochtend naar aanleiding van het filmpje een klacht in bij Bureau Discriminatiezaken.

Twitter avatar FatimaFaid Fatima Faid Hardcore racisme en seksisme, vrouwen in de politiek moeten zich uitspreken in solidariteit met @SylvanaSimons https://t.co/0ZP4X2bu3K