Lufthansa cancelt honderden vluchten door staking

De rechter gaf piloten dinsdagavond laat toestemming woensdag en donderdag het werk neer te leggen.

Foto Kai Pfaffenbach / Reuters

Bijna een derde van alle vluchten van Lufthansa gaat woensdag niet door. Piloten staken omdat ze het met de luchtvaartmaatschappij niet eens kunnen worden over loonsverhoging. Daartoe heeft de rechter dinsdagavond laat toestemming gegeven. De staking treft woensdag 876 vluchten die vertrekken uit Duitsland, waaronder 51 intercontinentale vluchten, meldt Lufthansa.

100.000 passagiers worden getroffen door de staking. Dochtermaatschappijen Eurowings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti en Brussels Airlines hebben niet te maken met stakende piloten. Dinsdag staakten stewards en stewardessen van Eurowings wel, in een niet-gerelateerd conflict over een CAO bij die maatschappij.

Loonsverhoging

Austrian en SWISS bekijken volgens Lufthansa of ze meer vluchten van en naar Duitsland kunnen plannen, om de problemen te verkleinen. Ook donderdag staken de piloten van Lufthansa nog, maar de maatschappij heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel vluchten dan worden geschrapt.

Het is in totaal de veertiende staking in het conflict met vakbond Vereinigung Cockpit (VC). De vorige was in september 2015. De onenigheid gaat vooral over loonsverhoging. De piloten willen 3,7 procent, Lufthansa wil maar tot 2,5 procent gaan. Lufthansa verwijt VC het aanbod te hebben afgeslagen om via mediation tot een oplossing te komen.