Loonverschillen tussen mannen en vrouwen afgenomen

Jonge vrouwen verdienen gemiddeld meer dan hun mannelijke leeftijdgenoten, blijkt uit cijfers van het CBS.

Op een archieffoto uit 2014 protesteren vrouwen bij de Tweede Kamer met een geldbad tegen de loonverschillen tussen mannen en vrouwen.
Op een archieffoto uit 2014 protesteren vrouwen bij de Tweede Kamer met een geldbad tegen de loonverschillen tussen mannen en vrouwen. Foto Bart Maat/ANP

De loonverschillen tussen mannen en vrouwen zijn de afgelopen jaren afgenomen. Mannen verdienen nog altijd meer dan vrouwen, maar tussen 2008 en 2014 is de gemiddelde inkomenskloof volgens het CBS zowel in het bedrijfsleven als voor werknemers bij de overheid met 2 procentpunten geslonken.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat jonge vrouwen meer verdienen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Naarmate mensen ouder worden verandert dat in het voordeel van mannen. Vanaf hun dertigste verdienen mannen in het bedrijfsleven meer, bij de overheid wordt dat omslagpunt bereikt op het 36ste levensjaar. Volgens het CBS verdienen jonge vrouwen gemiddeld meer omdat ze gemiddeld hoger opgeleid zijn dan mannen van dezelfde leeftijd.

Vrouwen steeds hoger opgeleid

Het stijgende opleidingsniveau van vrouwen is volgens het CBS sowieso de belangrijkste reden voor de slinkende inkomenskloof. Er is gekeken naar het gemiddelde bruto-uurloon. Daaruit bleek dat zowel mannen als vrouwen bij de overheid meer verdienen (26 euro voor mannen en 24 euro voor vrouwen) dan in het bedrijfsleven (21 om 17 euro).

De bevindingen komen uit een onderzoek waarin het CBS rekening heeft gehouden met allerlei kenmerken zoals het opleidingsniveau, het beroepsniveau en de werkervaring. De nog bestaande loonverschillen zijn volgens het instituut voor een groot deel te verklaren door onderlinge verschillen in dergelijke karakteristieken tussen mannen en vrouwen.