Moordenaar Jo Cox veroordeeld tot levenslang

Thomas Mair verdedigde zich niet tijdens het proces. Cox werd een week voor het Brexit-referendum vermoord.

Een demonstratie in Londen in juni na de moord op Jo Cox.
Een demonstratie in Londen in juni na de moord op Jo Cox. Foto Justin Thallis / AFP

Een jury heeft Thomas Mair (53) schuldig bevonden aan de moord op het Britse Labour-parlementslid Jo Cox (41), een week voordat de Britten naar de stembus gingen voor het Brexit-referendum. Hij krijgt een levenslange gevangenisstraf. Dat melden Britse media, waaronder The Guardian.

Mair bekende tijdens het proces niet dat hij schuldig is aan de moord. Verder verdedigde hij zich niet. Tijdens het voorlezen van het vonnis bleef hij onbewogen. De man is ook schuldig bevonden aan verboden wapenbezit en het verwonden van de 77-jarige Bernard Kenny. Kenny werd gestoken toen hij Cox te hulp probeerde te schieten.

Lees ook over Thomas Mair: Hij stak Jo Cox neer, maar wat weten we nu van hem?

Op 16 juni werd Jo Cox in Birstall door Mair neergeschoten en gestoken. Daarbij riep hij “dit is voor Groot-Brittannië”, “hou Groot-Brittannië onafhankelijk” en “Groot-Brittannië eerst”. Media onthulden later zijn extreem-rechtse sympathieën. Er is op foto vastgelegd dat Mair de Hitlergroet bracht en in zijn huis werd nazipropaganda gevonden. Tijdens zijn eerste voorgeleiding na de moord antwoordde Mair op de vraag wat zijn naam was: “Dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië”.

Volgens de rechter pleegde Mair een politiek gemotiveerde moord, vanuit een gewelddadige witte superioriteitsideologie. De enige passende straf voor zo’n dood was een levenslange straf zonder kans op vervroegde vrijlating, aldus de rechter.