Juncker wil strengere regels voor eurocommissarissen

Juncker wil de afkoelingsperiode voor eurocommissarissen verlengen van 18 maanden naar twee jaar als ze aan een nieuwe baan willen beginnen.

Jean-Claude Juncker houdt een toespraak in Berlijn.
Jean-Claude Juncker houdt een toespraak in Berlijn. Foto: Tobias Schwarz / AFP

Voormalig eurocommissarissen zouden de Europese Commissie na vertrek langer op de hoogte moeten stellen van een nieuwe baan. Dat schrijft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, woensdag in een brief aan het Europees Parlement.

Juncker stelt in de brief voor om de gedragscode van de Europese Commissie te verscherpen en de zogenoemde ‘afkoelingsperiode’ te verlengen van 18 maanden naar twee jaar. Voor de voorzitter zou zelfs een periode van drie jaar moeten gelden.

De ‘afkoelingsperiode’ geldt voor leden van de Europese Commissie die tot 18 maanden na hun vertrek de Commissie op de hoogte moeten stellen van een nieuwe baan. Als er sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengelingen wordt het verzoek bekeken door een ethisch comité binnen de Commissie.

Aanleiding voor het voorstel van de verscherping van de gedragscode is volgens Juncker de “recente ervaringen met leden van de vorige Commissie”. Hij schrijft dat bij “eventuele belangenconflicten aan de hoogste mogelijke ethische normen moet worden voldaan”. In de brief benadrukt hij dat scherpere regels alleen niet voldoende zijn:

“Strengere regels alleen zijn natuurlijk niet voldoende om in alle gevallen voor ethisch aanvaardbaar gedrag te zorgen. Maar zij vormen een onmisbaar uitgangspunt.”

Barroso

Juncker doelt in zijn brief op de opschudding waar zijn voorganger José Manuel Barroso voor zorgde toen hij een baan aannam als adviseur bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Juncker stelde een onderzoek in naar de benoeming, waarna het ethische comité van de Europese Commissie eind oktober concludeerde dat Barroso geen ethische regels heeft gebroken. Barroso werd namelijk na de afkoelingsperiode van 18 maanden aangenomen door Goldman Sachs. Het comité benadrukte wel dat het “niet slim” was om de functie te accepteren.

Ook Neelie Kroes werd speciaal adviseur bij Bank of America Merrill Lynch nadat ze tien jaar als eurocommissaris had gewerkt. De Europese Commissie keurde deze functie goed mits ze tijdens de afkoelingsperiode niet in Brussel zou lobbyen namens het bedrijf. Kroes nam ook een baan aan bij de taxiapp Uber. Hierover ontstond commotie omdat ze als telecomcommissaris veel met het bedrijf te maken had gehad.

Veel voormalig eurocommissarissen gaan na hun vertrek uit de commissie voor een groot bedrijf werken. Uit een inventarisatie van Corporate Europe Observatory (CEO) en LobbyControl, twee organisaties die zich inzetten voor meer transparantie in Brussel, bleek vorig jaar dat een op de drie eurocommissarissen uit de vorige commissie is overgestapt naar grote bedrijven of naar organisaties die nauwe banden hebben met het bedrijfsleven. De 26 voormalig eurocommissarissen hadden na hun vertrek samen 117 nieuwe banen.