Het voornemen om de Europese Unie te verlaten kost de Britten nu al chocolade

Foto Darren Staples / Reuters

Vooral zoetekauwen zijn tot nu toe de dupe van het Britse voornemen uit de Europese Unie te stappen (de Brexit). Snoepfabrikant Mars ziet dat de prijzen om grondstoffen (cacao, suiker, boter) in te voeren toenemen als gevolg van het dalende pond. Als gevolg stopt Mars minder Malteser-chocoladeballetjes in zijn zakjes.

Dat heeft een oplettende retailexpert constateert. Steve Dresser zag dat een zakje Maltesers volgens de verpakking 103 gram aan Maltesers bevat. Maar naast het etiket waar de houdbaarheidsdatum vermeld wordt, staat dat een zakje 121 gram chocola moet bevatten. Het bleek een verouderde sticker te zijn.

Nu kloppen de gewichten die op de verpakking vermeld staan lang niet altijd met de werkelijke inhoud, maar dit keer gaf Mars toe dat er minder Maltesers in een zakje zitten. „Soms moeten wij moeilijke besluiten nemen”, zei een woordvoerder van het bedrijf tegen The Guardian. Dit keer koos Mars er voor om de stijgende productiekosten op te vangen door minder chocola in zakjes te stoppen. Volgens Mars zodat Maltesers „een betaalbare snack blijven”.

Eerder deze maand deed levensmiddelenfabrikant Mondelez iets soortgelijks. Het bedrijf paste de hoeveelheid chocolade aan in de repen van Toblerone. De BBC legde de repen op de weegschaal: een grote reep Toblerone ging van 400 naar 360 gram, een kleine van 170 naar 150 gram. Op sociale media werd de zaak overdreven: foto’s van uitgemergelde Tobleronerepen gingen de wereld over.

Lees ook: Naschok van de Brexit: #TobleroneGate

Mondelez en Mars lijken te hebben geleerd van de bakken kritiek die Unilever over zich heen kreeg toen het Brits-Nederlandse bedrijf eiste dat supermarkten de prijzen van Marmite, mosterd en theezakjes zouden verhogen. Supermarktketen Tesco weigerde in eerste instantie de verhoging door te voeren. In de webshop van Tesco waren de producten al niet meer verkrijgbaar. Unilever werd verweten Brexit te misbruiken om meer geld te verdienen aangezien Marmite in het Verenigd Koninkrijk geproduceerd wordt met Engelse producten.