Hendrik Groen wint NS Publieksprijs

Hendrik Groen heeft de NS publieksprijs gewonnen. Zijn roman Pogingen iets van het leven te maken kreeg de meeste stemmen.

Het boek Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen heeft de NS Publieksprijs gewonnen, zo is bekendgemaakt in het televisieprogramma De wereld draait door. De auteur ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, 7.500 euro en een treinabonnement eerste klas.

Wie er achter het pseudoniem ‘Hendrik Groen’ schuilgaat wil uitgeverij Meulenhoff niet bevestigen. Onderzoek van NRC wees dit voorjaar uit dat het om de Amsterdamse auteur Peter de Smet (61) gaat, maar deze weigerde toen commentaar: „Ik zit gewoon niet te wachten op publiciteit.”

In het bekroonde boek vertelt de 83-jarige verteller Hendrik Groen over zijn belevenissen in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. In NRC schreef Toef Jaeger:

„Groen houdt een dagboek bij, waarin hij de draak steekt met zijn medebewoners in het bejaardenhuis. Ook stookt hij zijn vriend, Evert, op om geintjes uit te halen waar iedereen nog weken gespreksstof aan heeft […] De grappen en grollen in het boek doen eerder denken aan een studentenvereniging dan aan een bejaardenhuis. Zo gaat een medebewoonster op een schaal appelflappen zitten, en voeren Hendrik en Evert de vissen cake en roze koeken tot ze doodgaan. Maar een zekere empathie is Hendrik Groen niet vreemd. Pogingen iets van het leven te maken gaat niet alleen over ouder worden, maar ook over hoe mensen zich aan elkaar vastklampen en zien hoe iemand naast hen sneller aftakelt dan henzelf.”

Lees hier de hele recensie van Pogingen iets van het leven te maken.

Ook op het thematisch verwante Ma van Hugo Borst (dat niet was genomineerd), werden volgens de organiserende Stichting CPNB veel stemmen uitgebracht. Bij de verkiezing kan ook op niet-genomineerde boeken worden gestemd; vorig jaar voerde uitgeverij Meulenhoff daarom al campagne voor Groen. Pogingen iets van het leven te maken kreeg nu 26 procent van de stemmen. In totaal is er 118312 keer gestemd. Dat is 60 procent meer dan afgelopen jaar.

De overige genomineerden waren As in tas van Jelle Brandt Corstius, De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl, De verwarde cavia van Paulien Cornelisse, Gij nu van Griet Op de Beeck en Neem een geit van Claudia de Breij. Vorig jaar ging de NS Publieksprijs naar Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk.

Lees hier alles over de andere genomineerden voor de NS Publieksprijs.

.