Handel

Nederland profiteert van afgewezen verdrag Oekraïne

Nederland mag het Oekraïne-verdrag dan nog niet hebben goedgekeurd, het is wel een van de EU-landen die het meest profiteren van de extra handel die het akkoord tot dusverre lijkt op te leveren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie.

De handel tussen Oekraïne en Nederland was sinds het verdrag in januari in werking trad goed voor 1,2 miljard euro. Daarmee staat Nederland op de vijfde plaats, na grote landen als Duitsland, Polen en Italië, en ook Hongarije. De EU-export naar Oekraïne groeide de afgelopen twaalf maanden met 10 procent, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Andersom exporteerde Oekraïne in die periode 5,2 procent meer naar de EU. Daarmee komt een voorlopig einde aan jaren van krimpende handelsinkomsten.

In hoeverre dit te danken is aan het associatieverdrag of aan het rustiger vaarwater waarin het door oorlog geteisterde Oekraïne gekomen lijkt, is moeilijk te zeggen. De Commissie heeft nog geen apart onderzoek gedaan naar de effecten van het verdrag, maar „onze eerste indruk is dat het resultaat oplevert”, aldus een commissieambtenaar.

Donderdag vindt in Brussel een EU-top plaats met Oekraïne. De Nederlandse kiezer wees het associatieverdrag tijdens een referendum in april af, onder meer uit vrees dat het de opmaat zou zijn naar de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie.