Groei Britse economie lager dan verwacht

De groeicijfers zullen de komende twee jaar tegenvallen, zegt de Britse minister van Financiën. Ook blijft een begrotingsoverschot uit.

Philip Hammond
Philip Hammond Parliamentary TV / PA via AP

De groei van de Britse economie zal in 2017 en 2018 minder hoog uitvallen dan verwacht. Dat maakte de Britse minister van Financiën Philip Hammond op woensdag bekend tijdens de jaarlijkse verklaring over de staat van de economie. Oorspronkelijk verwachtte men een groei van 2,2 procent in 2017, maar dat zal significant lager uitvallen: 1,4 procent. Voor 2018 zakt de voorspelling van 2,1 procent naar 1,7 procent. Het is het eerste officiële statement van de regering over de Britse economie sinds het Brexit-referendum.

Hoewel de economie het momenteel goed doet, zegt Hammond dat de groei de komende jaren lager uitvalt dan oorspronkelijk beraamd. Bedrijven geven minder geld uit en de kosten van levensonderhoud gaan stijgen. Hammond wijt dit aan de onzekere tijden die volgen op het referendum van juli dit jaar, toen het Britse volk besloot dat het land de Europese Unie moet gaan verlaten. Er bestaat grote onduidelijkheid over de wijze waarop het Verenigd Koninkrijk de komende jaren invulling kan geven aan handelsrelaties met Europese landen.

Het is nu aan ons om er voor te zorgen dat de Britse economie voorbereid is om klappen op te vangen wanneer we de EU verlaten.

Volgens Hammond betekent dit wel dat de Britse economische groei gelijk is aan de groei die het IMF voor Duitsland heeft beraamd. Ook doet het Verenigd Koninkrijk het nog steeds beter dan andere Europese landen. Hij benadrukt de veerkracht van de Britse economie.

Begroting

Dankzij de lagere groeicijfers vallen ook de overheidsfinanciën slechter uit, waardoor onder andere verdere belastingverlagingen uitblijven. Hammond zegt dat de Britse regering de komende vijf jaar miljarden ponden moet lenen om het gat in de begroting te vullen. Het komt neer op 122 miljard pond meer dan oorspronkelijk verwacht. De Britse bankensector voorspelde eerder nog een toename van 100 miljard.

Lees ook: De Brexit-stemmers worden door Theresa May beloond

Het plan van de Britse regering om in 2020 de financiën op orde te brengen is daarmee van de baan, zegt Hammond. In plaats van een budgetoverschot in 2020 komt het land waarschijnlijk uit op een begrotingstekort van 22 miljard.