Hof wil meer onderzoek roofmoord-zaak Drenthe

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft woensdag verrassend geen uitspraak gedaan in de zaak rond de roofmoord in Drenthe.

Admilson R. en Marcos R. in 2015 in de rechtbank van Assen tijdens ijdens de rechtszaak waarin ze terechtstaan voor drie roofmoorden in Drenthe.
Admilson R. en Marcos R. in 2015 in de rechtbank van Assen tijdens ijdens de rechtszaak waarin ze terechtstaan voor drie roofmoorden in Drenthe. Foto: Aloys Oosterwijk / ANP

Er moet meer technisch sporenonderzoek verricht worden naar de plek van de moord op Berend Smit (55) in november 2012. Pas dan kan het Leeuwarder gerechtshof vonnis wijzen in de zaak van Admilson R. (32) en Marcos R. (31). Dit was het verrassende tussenvonnis dat het hof woensdag uitsprak in de strafzaak tegen beide broers.

De twee broers worden verdacht van doodslag op Smit, die op dat moment op het Dwingelderveld wandelde, en moord op het echtpaar Veenendaal (beiden 77), in 2013 in hun woning in Exloo. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep tegen beiden levenslang geëist.

Meer onderzoek

Het gerechtshof stelt dat de scenario’s van verdediging en de advocaat-generaal over de dood van wandelaar Smit te veel uiteenlopen. Nader technisch forensisch onderzoek naar onder meer de schotbanen van de kogels is daarom nodig.

De verdachten verklaarden dat er op Smit is geschoten vanuit een greppel; het OM meent dat er van verschillende plekken op hem is geschoten. Ook naar de persoonlijkheid van de beide verdachten wil het hof nader onderzoek. De rapporten die psychiaters en psychologen opstelden zijn al een à twee jaar oud. Die moeten geactualiseerd worden van het hof.

Persraadsheer Leo Wemes verklaarde desgevraagd dat het hof “nog eens met een stofkam door het dossier” is gegaan. “Daaruit kwam naar voren dat er aanvullend onderzoek nodig is. Voordat je een finaal oordeel velt moet je alle aspecten kennen.”

Advocaat Noortje Lut van Admilson R. was onaangenaam verrast.

“Dit laat een wrange smaak na. Het onderzoek was volledig.”

Ook advocaat Wim Anker van Marcos R. was teleurgesteld.

“Wij wilden een uitspraak in het belang van onze cliënt en de nabestaanden. Deze zaak is al zo lang gaande.”

Het hof zei zich ervan bewust te zijn dat het uitstel van de einduitspraak onzekerheid geeft bij zowel nabestaanden als verdachten. Het vraagt geduld “in het belang van de waarheidsvinding.” De rechtbank in Assen veroordeelde beide broers eerder tot 30 jaar cel. Admilson kreeg ook tbs met dwangverpleging.