Wie zijn de kanshebbers van de NS Publieksprijs?

Vanavond wordt de winnaar van de NS Publieksprijs bekendgemaakt. De winnaar krijgt 7500 euro en een treinabonnement eerste klas.

Zes Nederlandse boeken dingen vanavond mee naar de verkiezing van de winnaar van de NS Publieksprijs: As in tas van Jelle Brandt Corstius, De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl, De verwarde cavia van Paulien Cornelisse, Gij nu van Griet Op de Beeck, Neem een geit van Claudia de Breij en Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen.

Tot en met vandaag kon er gestemd worden op nspublieksprijs.nl of in de eigen boekhandel of bibliotheek. Die stemmen bepalen samen met het oordeel van de lezersjury, wie vanavond de prijs krijgt van 7500 euro en een treinabonnement eerste klas.

Geen van de genomineerden won de NS Publieksprijs ooit. Op de Beeck en Van der Zijl werden in het verleden wel genomineerd. Opmerkelijk van de door de CPNB gemaakte voorselectie is dat literaire thrillers en sportboeken ontbreken.

Lees hier wat wij eerder over de NS Publieksprijs-genomineerden schreven:

 • asindetas

  Jelle Brandt Corstius: As in de tas

  Jelle Brandt Corstius fietste naar de Middellandse Zee om te filosoferen en te rouwen. Hij schreef een boek over de reis en zijn vader Hugo, van wie hij leerde zich niet te veel aan te trekken van wat anderen denken. Lees het interview: ‘Mijn vader was geen opvoedkundig genie

   
   
   

 • prinses

  Annejet van der Zijl: De Amerikaanse prinses

  ●●●●●

  Annejet van der Zijl schrijft in De Amerikaanse prinses over een leven dat samenvalt met de heftigste driekwart eeuw in de westerse geschiedenis. Lees de recensie: ‘Niet te verslaan door het noodlot

   

 • cavia

  Paulien Cornelisse: De verwarde cavia

  ●●●●●

  In korte hoofdstukjes – die nog enigszins de feuilletonvorm waarin ze geschreven zijn verraden – tekent Paulien Cornelisse miniatuurtjes van het kantoorleven, dat zich afspeelt rond de nietmachine en de pantry. Het is een biotoop die zich onderscheidt door zijn lulligheid en zinloosheid, die de collega’s ertoe aanzetten om de grenzen van wat nog humor is op te zoeken. Lees de recensie: ‘Cavia maakt carrière in de communicatie

 • griet

  Griet Op de Beeck: Gij nu

  ●●●●●

  Franca Treur en Griet Op de Beeck hebben een voorliefde voor ‘gewone’ types. Waar Treur op twee pagina’s vlijmscherp uitpakt, daar heeft Op de Beeck er twintig nodig om haar types te schetsen. Lees de recensie van Gij nu: ‘Gewone mensen zijn het leukst‘ (waarin ook X&Y van Treur werd besproken).

   
   

 • geit

  Claudia de Breij: Neem een geit

  Claudia de Breij (40) vroeg zich af waarom je na je 24ste zelden nog een goed advies krijgt. Daarom interviewde ze mensen die al flink geleefd hebben en tekende ze hun wijze lessen op. Lees een aantal van deze interviews: ‘Ik ben er nu, dus ik kan maar beter mezelf zijn

   
   

 • groen

  Hendrik Groen: Pogingen iets van het leven te maken

  ●●●●●

  Een nationale discussie is het nu ook weer niet, maar een gezelschapsspel kan je het wel noemen: ‘Wie is Hendrik Groen’, de auteur van het vorig jaar verschenen bejaardendagboek Pogingen om het leven te veranderen. Lees het artikel: ‘Wie is Hendrik Groen?