Gedicht Anne Frank voor 140.000 euro geveild

140.000 euro, dat betaalde een anonieme bieder woensdagmiddag voor een bladzijde uit een poesiealbum met een gedicht van Anne Frank. Anne schreef het in 1942 voor ze in het Achterhuis onderdook.

Een tot nu toe onbekend, op 28 maart 1942 door Anne Frank handgeschreven en ondertekend gedicht heeft vandaag op de veiling in het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper 140.000 euro opgebracht. De aankoop gebeurde online, de koper van het manuscript wil anoniem blijven. Het Anne Frank Huis in Amsterdam heeft niet meegeboden op de veiling.

Het veilinghuis was er vanuit gegaan dat het gedicht „zeker 30.000 euro” zou opbrengen. „Maar dit is dus bijna vijf keer zoveel als we hadden verwacht”, aldus een woordvoerder. Voor de veiling was grote belangstelling, van particulieren en handelaren. Het veilinghuis maakt niet bekend uit welk land de koper afkomstig is.

Het nu verkochte gedicht is een poesiealbumvers van acht regels dat Anne Frank als 12-jarige schreef voor ‘Cri-Cri’, de bijnaam van Christiane van Maarsen (1927-2006).

Het gedicht is ondertekend met „Ter herinnering aan Anne Frank”. Drie maanden later, in juli 1942, dook de familie Frank onder.

Christiane van Maarsen heeft het gedicht rond 1970 uit haar poesiealbum gescheurd en aan haar jongere zuster cadeau gedaan, Jacqueline van Maarsen, klasgenoot en beste vriendin van Anne Frank. Volgens Jacqueline was haar zus niet zo aan het vers gehecht, en besloot zij daarom het te verkopen. Dat liet zij weten in een door het veilinghuis gepubliceerde verklaring.

Jacqueline van Maarsens eigen poesiealbum, waarin Anne Frank ook een gedicht heeft geschreven, wil ze niet verkopen.

Anne Frank heeft het gedicht waarschijnlijk gedeeltelijk overgeschreven. De eerste vier regels („Hebt ge uw werk niet goed gedaan,/ Kostbare tijd verloren,/ Grijp opnieuw de arbeid aan,/ Beter dan te voren”) vond het veilinghuis terug in een uit 1938 daterende bron.

De volgende vier regels, die Anne Frank wellicht zelf heeft gemaakt, luiden: ,,Hebben anderen u gelaakt,/ Wat ge hadt misdreven, / Zorg dan dat ge het beter maakt,/ Dat is antwoord geven.”