Flinke stijging economische schade door files

De schade door files steeg vorig jaar met dertig procent, blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut TNO.

Foto: Olaf Kraak / ANP

De schade door files voor de Nederlandse economie is het afgelopen jaar fors gestegen. Waar de schade in 2014 nog 655 tot 852 miljoen euro bedroeg, steeg dat bedrag in 2015 met dertig procent naar 857 miljoen tot 1.114 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut TNO, gemaakt in opdracht van ondernemersverenigingen EVO, Fenedex en Transport en Logistiek.

Files zorgen voor economische schade door hindernissen in de transportketen, waardoor het productieproces van bedrijven vertraagt. Ook moeten bedrijven omrijden of extra voertuigen inzetten, wat extra kosten met zich meebrengt. De grootse economische schade was er volgens TNO op de A15, bij het knooppunt Ridderkerk - Gorinchem, waar voor 11,4 miljoen euro schade werd geleden. Ook de schade op het knooppunt Ypenburg - Kleinpolderplein op de A13 was met 11,2 miljoen euro hoog.

Lees ook: Waarom zijn lange files terug van weggeweest?

Volgens de ondernemersverenigingen zijn de cijfers alarmerend en vragen ze om extra investeringen in de Nederlandse infrastructuur. In een persbericht zegt directeur van EVO Machiel van der Kuijl te vrezen dat de schade verder zal stijgen door de aantrekkende economie. Vorig jaar steeg het reistijdverlies met 22 procent door drukte op de weg, bleek eerder al uit gegevens van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM). Het KIM voorspelt dat het reistijdverlies tot 2021 met 38 procent zal stijgen ten opzichte van het niveau in 2015. De ondernemersverenigingen willen nu dat het kabinet snel de grootste knelpunten in het wegennet aanpakt.