Europese Commissie

Juncker wil strengere regels voor ‘afkoelingsperiode’ eurocommissarissen

Eurocommissarissen zouden de Europese Commissie eerder op de hoogte moeten stellen als ze een nieuwe baan op het oog hebben. Dat heeft Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker woensdag aan het Europees Parlement laten weten.

Juncker stelt in zijn brief voor om de gedragscode van de Europese Commissie aan te scherpen en de zogenoemde afkoelingsperiode te verlengen van anderhalf naar twee jaar. Voor een oud-voorzitter zou zelfs een periode van drie jaar moeten gelden. De Luxemburger schrijft dat bij eventuele belangenconflicten aan de hoogst mogelijke ethische normen moet worden voldaan.

Junckers voorganger José Manuel Barroso zorgde voor opschudding toen hij een baan aannam als adviseur bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De ethische comissie van de Europese Commissie concludeerde dat Barroso geen ethische regels heeft geschonden. Barroso werd namelijk na de afkoelingsperiode van achttien maanden aangenomen door Goldman Sachs. Wel was het volgens de commissie „niet slim” om de functie te accepteren.

De Nederlandse Neelie Kroes werd speciaal adviseur bij Bank of America Merrill Lynch, nadat ze tien jaar eurocommissaris was geweest. De Europese Commissie keurde deze functie goed op voorwaarde dat ze tijdens de afkoelingsperiode niet in Brussel zou lobbyen namens het bedrijf. (NRC)

    • Maral Noshad Sharifi