Europese bedrijven krijgen meer kans op doorstart

Faillissementen Volgens de Europese Commissie leidt haar plan om faillissementen te voorkomen tot drie miljoen nieuwe banen.

Het V&D-pand in Delft wordt gestript zodat er een nieuwe huurder in kan. Foto Remko de Waal/ANP
Het V&D-pand in Delft wordt gestript zodat er een nieuwe huurder in kan. Foto Remko de Waal/ANP

Europese bedrijven in financiële problemen moeten meer kans op een doorstart krijgen. Daartoe moeten bedrijven een ‘adempauze’ van vier maanden kunnen krijgen, waarin ze hun schulden niet hoeven aflossen.

Dat staat in een dinsdag gepresenteerd voorstel voor nieuwe insolventiewetgeving van de Europese Commissie. De Commissie wil ook dat sneller een streep wordt gezet door de schulden van ondernemers die failliet zijn gegaan. „Het is de hoogste tijd om ondernemers een tweede kans te geven om opnieuw een onderneming te beginnen door volledige kwijtschelding van hun schulden binnen een termijn van ten hoogste drie jaar”, stelt Eurocommissaris Věera Jourová (Justitie) in een persbericht.

Volgens de Commissie gaan in de EU elk jaar 200.000 bedrijven failliet, waardoor ruim 1,7 miljoen mensen hun baan kwijtraken. Het gelijktrekken van insolventiewetgeving in Europa is volgens de Commissie goed voor de grensoverschrijdende handel en de Europese economie.

De plannen zorgen volgens de Commissie voor drie miljoen nieuwe banen. Banken zouden er minimaal 167 miljard euro meer door kunnen uitlenen, omdat ze met minder slechte leningen blijven zitten.

In de voorgestelde ‘adempauze’ kunnen ondernemers met schuldeisers onderhandelen over een herstructurering. De kans op overleving van het bedrijf én terugbetaling van de schulden wordt daardoor veel groter.

Dit voorstel lijkt veel op de succesvolle Amerikaanse ‘Chapter 11’-wetgeving. De adempauze duurt maximaal twaalf maanden. De ondernemer kan tijdens de herstructurering nieuwe leningen afsluiten waarbij de nieuwe schuldeisers extra bescherming genieten en niet achteraan hoeven aansluiten.

Volgens de Wereldbank staat Nederland qua effectiviteit van de insolventieprocedures in Europa op de zesde plek. Finland scoort het best. Een gemiddeld insolventietraject duurt in Nederland 1,1 jaar, het Europese gemiddelde is twee jaar. De kans dat crediteuren hun geld terugkrijgen is ook veel hoger dan gemiddeld.