Opinie

Er is toch enig verband tussen mens en klimaat, denkt Trump

Aanstaand president Donald Trump weet niet meer zeker of hij wel uit het Parijse klimaatakkoord zal stappen. En hij vraagt zich af of er niet toch een kern van waarheid zit in de visie dat de mens bijdraagt aan klimaatverandering.

Foto AFP/NASA Goddard

Je weet het niet. Misschien is er toch een verband tussen menselijke activiteit en klimaatverandering. In zijn gesprek met The New York Times blijkt Trumps ongeloof nu kennelijk toch te wankelen. „Ik denk wel dat er enig verband bestaat”, zegt hij. „Enig, iets. Het hangt ervan af hoeveel.” En ook „hoeveel het onze bedrijven gaat kosten”.

Trump weet zelfs niet meer helemaal zeker of hij wel uit het klimaatakkoord van Parijs zal stappen, zoals hij tijdens zijn verkiezingscampagne suggereerde. Hij gaat het allemaal nog eens goed bekijken.

Eerder noemde hij de opwarming van de aarde een hoax, bedrog, bedacht door de Chinezen om de Amerikaanse concurrentiepositie aan te tasten. Als het koud was, vroeg hij zich op Twitter af waar de opwarming bleef. En wetenschappers beschuldigde hij ervan dat ze de term global warming opzettelijk hadden vervangen door climate change toen het maar niet warmer wilde worden. Klimaatverandering was, volgens Trump, kortom ‘een heel, heel dure vorm van belasting’.

Toch is het de vraag of het klimaat straks met Trumps nieuwe twijfel gediend is. Misschien beseft hij het nog niet, maar het Parijs-akkoord vraagt om actie van alle landen om hun uitstoot van broeikasgassen fors te reduceren. En dat lijkt haaks te staan op het contract dat hij deze week eenzijdig met zijn kiezers heeft gesloten om Amerika in de eerste honderd dagen van zijn ambtstermijn weer ‘groot te maken’.

Daarin staan onder andere ‘zeven acties om Amerikaanse werknemers te beschermen’. Drie daarvan hebben directe gevolgen voor het klimaatbeleid:

  • Ik maak een einde aan de restricties op de productie van 50.000 miljard dollar aan werk-creërende Amerikaanse energiereserves, waaronder schalieolie, gas en schone kolen.
  • De Obama-Clinton blokkades opheffen en zorgen dat vitale energie-infrastructuurprojecten, zoals de Keystone pijpleiding, kunnen doorgaan.
  • Miljarden aan betalingen voor VN-klimaatprogramma’s staken en het geld gebruiken om Amerika’s water- en milieu-infrastructuur te herstellen.

Trump wil zijn aarzeling over klimaatverandering overwinnen door een einde te maken aan alle ‘gepolitiseerde wetenschap’. Hij vertrouwt ze niet, die klimaatwetenschappers.

Wat gebeurt er met NASA

In The Guardian vertelt Bob Walker, een van de adviseurs in Trumps transitieteam, dat de Earth Science Division van NASA geen geld meer zal krijgen. Deze afdeling van NASA, die nu jaarlijks ongeveer 2 miljard dollar krijgt, is vermaard vanwege zijn data over temperatuur, ijsdikte aan de polen en op Groenland en allerlei andere klimaatgerelateerde onderwerpen.

Volgens Walker moet de NASA de blik niet langer naar de aarde keren, maar naar de ruimte. „Op de aarde gerichte wetenschap past beter bij andere instellingen, voor wie het een primaire taak is.” Dat klinkt geruststellend. Maar diezelfde Walker noemde de data van NASA eerder ‘politiek correcte milieuwaarnemingen’.

In het gesprek met The Guardian herhaalt Walker nog eens dat klimaatonderzoek belangrijk is, maar ‘zwaar gepolitiseerd’ en dat veel onderzoek daardoor wordt ondermijnd. „De besluiten van Mr. Trump zullen gebaseerd zijn op solide wetenschap” aldus Walker, „maar niet op gepolitiseerde wetenschap”.

De helft van de klimaatwetenschappers heeft volgens Walker twijfel over de rol van de mens bij de opwarming. „We hebben goede wetenschap nodig om ons te vertellen hoe het werkelijk zit, en de wetenschap kan dat best, als politici zich er maar niet mee zouden bemoeien.”

Dat laatste is zeker waar.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.