Doden bij wederzijdse beschietingen Kashmir

Volgens Pakistan vielen er zeker negentien doden. Het sluimerende conflict is de afgelopen maanden weer opgelaaid.

Indiase grenswachten onderweg naar de grens met Pakistan.
Indiase grenswachten onderweg naar de grens met Pakistan. Foto Channi Anand / AP

Opnieuw hebben wederzijdse beschietingen in de betwiste regio Kashmir mensenlevens geëist. Een aanval van India op een door Pakistan bestuurd deel van het gebied raakte een bus en doodde zeker negen mensen. Verder vielen er tien doden bij beschietingen tussen Indiase en Pakistaanse militairen.

Dat meldt persbureau Reuters woensdag op gezag van de Pakistaanse politie. Het Pakistaanse leger meldde een lager dodental van zeven van de aanval op de bus. Het incident vond plaats in Lamat, gelegen op zo’n 100 kilometer ten noordoosten van regiohoofdstad Muzaffarabad.

De Indiase regering ging niet in op vragen over slachtoffers. Wel zei een woordvoerder van het leger dat Pakistan op woensdagochtend het vuur opende op verschillende Indiase legerposten.

Lees ook: India en Pakistan ruziën opnieuw over Kashmir

Onrust

De afgelopen maanden hebben er meer incidenten plaatsgevonden, waarbij burgers en militairen om het leven kwamen. Nadat India een populaire rebellenleider doodde in juli, braken er protesten uit. Achttien mensen werden doodgeschoten, op een na allen burgers. Bij een beschieting van een Indiase legerbasis in september stierven zeventien militairen.

Ook de filmwereld wordt geraakt door het conflict. Meerdere Indiase filmproducenten lieten weten geen Pakistaanse acteurs meer in te zullen huren vanwege de vijandigheden.

Lees ook: Pakistan waarschuwt India nu met postduiven en ballonnen

Kashmir wordt al decennia geteisterd door onrust vanwege de vijandschap tussen Pakistan en India, die allebei het gebied claimen. Sinds de onafhankelijkheid van beide landen in 1947 werden er twee oorlogen uitgevochten om Kashmir. Daarnaast hadden er meerdere schermutselingen en kleinere gewapende incidenten plaats. Beide landen beschikken over kernwapens.