Commotie over video-opname met Hitlergroet

Alt-right Trump veroordeelde fans die zijn verkiezingszege vierden met de Hitlergroet. Een video-opname ervan wekte beroering.

In Duitsland en Israël is met zorg gereageerd op een op internet circulerende video waarop aanhangers van Donald Trump zijn overwinning vieren met de Hitlergroet en naziachtige kreten als ‘Heil Trump’ en ‘Heil de overwinning’. De Duitse regering heeft niet officieel gereageerd, maar een woordvoerder noemde de video tegenover persbureau Reuters „walgelijk en zorgwekkend”. „Ik denk niet dat dit Trumps ideologie is”, aldus de woordvoerder. „Maar deze mensen liften mee met hem. We houden dit scherp in de gaten.” In Israël noemde het vooraanstaande gematigde parlementslid Yair Lapid de video „walgelijk en onverdraaglijk”.

Burgerrechtenorganisaties riepen de aanstaande Amerikaanse president op afstand te nemen van de opname, die zaterdag werd gemaakt. Trump reageerde dinsdag. „Ik keur het af. Ik verwerp het en ik keur het af ”, zei hij tegen The New York Times.

Zaterdag kwamen ruim tweehonderd Amerikaanse aanhangers van ‘alt-right’, onder wie neonazi’s, bijeen in Washington. De video toont de reactie van de zaal op een toespraak van Richard Spencer, een 38-jarige blank-nationalist die naar eigen zeggen de term alt-right muntte, als paraplu voor een scala aan extreem-rechtse groepen en individuen die tot voor kort slechts in de marge gehoor vonden.

De bijeenkomst vond plaats op een steenworp afstand van het Witte Huis, tekenend voor het nieuwverworven zelfbewustzijn van de tot voor kort obscure beweging. Verkiezingsbijeenkomsten waarin Trump tekeerging tegen minderheden en andersdenkenden, gaf hun wind in de zeilen. Met de benoeming van Steve Bannon, voormalig directeur van de website Breitbart News, die het alt-right-publiek bedient, tot zijn voornaamste strateeg, lijkt Trump hun een oor in het Witte Huis te verschaffen. Op die benoeming volgde een storm van kritiek.

In zijn speech noemde Richard Spencer de VS zaterdag „een wit land, dat we voor onszelf inrichtten. Het is onze schepping, onze nalatenschap en het behoort ons toe.” Blanken omschreef hij als „kinderen van de zon”. Voor de pers gebruikte hij de naziterm Lügenpresse.

Burgerrechtengroepen en Joodse organisaties zijn zeer bezorgd doordat Trump telkens lang nodig heeft voordat hij radicaal rechts duidelijk afwijst. In zijn campagne duurde het vijf dagen voordat Trump de steun van oud-Ku Klux Klan-leider David Duke verwierp. Een afdeling van de KKK in North Carolina wil in die staat begin december een overwinningsmars houden voor Trump.