Colombiaanse regering gaat nieuw akkoord met FARC tekenen

Het verdrag wordt donderdag getekend en moet een einde maken aan een burgeroorlog die het land al een halve eeuw teistert.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kondigt het nieuwe vredesverdrag aan.
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kondigt het nieuwe vredesverdrag aan. Foto AFP

De Colombiaanse regering en de rebellengroep FARC ondertekenen donderdag een nieuw vredesakkoord, ondanks verzet van oud-president Álvaro Uribe. Daarmee moet een eind komen aan ruim vijftig jaar burgeroorlog, waarbij zeker 220.000 mensen om het leven kwamen.

Een eerder akkoord werd op 2 oktober in een referendum afgewezen door de Colombiaanse bevolking. Ditmaal wordt het akkoord niet voorgelegd aan de Colombianen, maar gaat het ter goedkeuring naar het Congres, waar de coalitie van president Juan Manuel Santos een ruime meerderheid heeft. Die beslissing kwam tot stand na een marathonsessie van zeven uur, waarin de partijen probeerden de oppositie onder leiding van Uribe tot steun te bewegen.

Uribe

Dat lukte niet helemaal. Uribe, nog altijd een populaire politicus die zich ontwikkelde tot grootste pleitbezorger tégen het vredesakkoord, vindt dat in het nieuwe akkoord enkel cosmetische aanpassingen zijn gedaan. Ook zegt hij dat het grootste bezwaar van het nee-kamp niet is gehoord: via het systeem van alternatieve straffen dat de partijen overeen zijn gekomen, zullen FARC-strijders hooguit een werkstraf en geen celstraf krijgen voor gepleegde misdaden.

Lees ook: FARC-akkoord zou nu ‘veel beter’ zijn

Ook een ander belangrijk bezwaar van tegenstanders is niet gehoord. De tien Congres-zetels (vijf in het Huis van Afgevaardigden, vijf in de Senaat) voor de FARC tussen 2018 en 2026 blijven gegarandeerd.

Geen nieuw referendum

Volgens Uribe is een nieuw referendum de enige juiste weg, maar dat ziet president Juan Manuel Santos niet zitten. Hij maakte duidelijk dat de onderhandelingen zijn gesloten. In een gezamenlijke verklaring lieten de Colombiaanse regering en de FARC weten dat de ratificatiemethodes voor het akkoord in het Congres nog worden uitgewerkt.

Het nieuws over de ondertekening komt op een belangrijk moment: vorige week werden twee vermoedelijke FARC-strijders gedood door regeringstroepen. Het incident, dat mogelijk een schending van het staakt-het-vuren is, wordt momenteel onderzocht door de VN. Waarnemers vrezen dat wanneer de implementatie van het akkoord te lang op zich laat wachten, de wapenstilstand verder in gevaar komt.